V pravé poledne, melodie z filmu Kmotr nebo Mozartova Malá noční hudba s Josefem Vobrubou

5. září 2022

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin slovutného českého dirigenta, aranžéra i autora Josefa Vobruby vás v pořadu Vlídné tóny zveme k poslechu nahrávek, na kterých se podílel jako muž stojící v čele Tanečního orchestru Československého rozhlasu. V tomto případě ale nepůjde o zpívané písničky. Ostatně, z některých z nich jsme sestavili hudební program Světel ramp. 

Tentokrát budiž zdůrazněno, že Josef Vobruba docela vydatně rozšířil plejádu alb, jež náleží do žánrového pole, které v tomto pořadu primárně sledujeme. Jinými slovy – dnes vám budeme hrát orchestrálky z oblasti easy listening, tedy hudby k příjemnému poslechu, které nesou pečeť Josefa Vobruby coby kapelníka.

Nejprve to bude malá vzpomínka na album V pravé poledne z roku 1975, které tehdy přineslo Tanečnímu orchestru Československého rozhlasu a jeho aktérům, včetně světového šampiona ve hře na foukací harmoniku Lubomíra Plevy, veliký úspěch a které mohlo kdysi vyvolat iluzi Divokého západu.

Vždyť známý vypravěč v písničkách, textař, redaktor a rozhlasák Mirek Černý na obal tohoto elpíčka napsal směrem k posluchačům: „Až si pustíte tuto desku, zkuste, alespoň na chvíli, zavřít oči. Jistě vzápětí uvidíte, jak se blíží jezdci. A mají proklatě naspěch. Jedněm zbývá příliš málo času, druzí dobře vědí, že mají pouze několik minut k tomu, aby rozehráli příběh plný úskoků a cti, podlosti a statečnosti, zbabělosti i hrdinství. A nemusíte ani na chvíli pochybovat, že vás dovedou ke šťastnému konci.“

No, a po těchto citovaných slovech dodejme, že v půlhodince zaznějí tři skladby z alba V pravé poledne. Poté nabídneme i další populární melodie v podání orchestru řízeného Josefem Vobrubou, třeba Speak Softly Love autora Nina Roty z filmu Kmotr s romantickým klavírem Jiřího Maláska nebo Malou noční hudbu Wolfganga Amadea Mozarta z alba Variace.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související