O velkém koncertním turné k poctě Ennio Morriconemu i s jeho slavnými melodiemi

4. červenec 2022

Šestého července tomu budou už dva roky, co se v požehnaném věku jednadevadesáti let uzavřela životní cesta z dnešního pohledu patrně nejznámějšího a nejpopulárnějšího skladatele filmové hudby – Itala Ennio Morriconeho.

Na letošní podzim je připraveno velké koncertní turné Ennio Morricone – The Offical Concert Celebration, které vzdá veleslavnému skladateli poctu v řadě evropských metropolí. Program bude doplněn velkoplošnou projekcí, diváci vedle známých filmových scén uvidí i dosud nepublikované záběry legendárního tvůrce při práci, včetně zajímavých rozhovorů.

Ennio Morricone složil hudbu k více než 500 filmům a televizním produkcím. Zkomponoval také přes stovku samostatných hudebních děl. Do nového koncertního programu budou zařazeny i nejznámější skladby z filmů Bio Ráj, Tenkrát na Západě, Hodný, zlý a ošklivý, Neúplatní nebo Mise.

„Bude to hořkosladký zážitek, protože můj otec mi samozřejmě velmi chybí. Ale mít možnost uctít ho dirigováním velkého symfonického orchestru a sboru hrajícího jeho fenomenální hudbu, to je skvělá a hluboce emotivní příležitost, jak se setkat a oslavit ho spolu s jeho fanoušky po celém světě,“ okomentoval přípravu velkého koncertního turné syn světoznámého autora Andrea Morricone.

Čtěte také

Tento Ital je také uznávaným hudebním skladatelem a dirigentem, se svým otcem mnoho let úzce spolupracoval. Za milostné téma z filmu Bio Ráj, které je vlastně jeho dílem, získal spolu s otcem Filmovou cenu Britské akademie.

No, a k této zajímavé aktualitě se sluší v pořadu Vlídné tóny připojit výběr stále působivých melodií Ennia Morriconeho, který otevře zmíněná společná melodie otce a syna z filmu Bio Ráj v podání Českého národního symfonického orchestru.

Toto těleso předvede slavné Morriconeho skladby v rámci zmíněného turné letošního 19. prosince v pražské O2 aréně. A můžete u toho být i vy, milí posluchači, pokud do pátku 8. července do 12 hodin správně odpovíte na e-mailovou adresu budejovice@cb.rozhlas.cz na otázku: Z jakého filmu je Morriconeho melodie, která v pořadu Vlídné tóny zahajuje druhý blok? Vylosovaný výherce získá dvě vstupenky na velký pražský předvánoční morriconeovský koncert.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související