Sto let od narození Elmera Bernsteina, tvůrce hudby k westernu Sedm statečných, ale také nahrávky Bárky

4. duben 2022

Nejprve ve Vlídných tónech upozorníme na sté výročí narození jednoho z neslavnějších a nejúspěšnějších autorů filmové hudby Elmera Bernsteina. S jeho melodiemi je spojen nejeden slavný snímek.

Na svém kontě měl Elmer Bernstein 150 filmových partitur a také získal Oscara a řadu nominací na něj a mnoho dalších ocenění včetně cen Grammy. Elmer Bernstein byl a je zkrátka ve světě filmové a scénické hudby pojem.

Narodil se v New Yorku 4. dubna 1922 židovským přistěhovalcům, maminka pocházela z Ukrajiny a otec z tehdejšího Rakouska-Uherska. Už jako dítě Elmer prokazoval nadání v různých uměleckých disciplínách –  jako tanečník, velmi dobře maloval, ovšem nejsilnější zájem měl o hudbu a jako klavírista dosáhl virtuozity ve velmi mladém věku.

Čtěte také

Elmer Bernstein (se slavným dirigentem a komponistou Leonardem Bernsteinem nebyl v příbuzenském vztahu) měl však nejenom interpretační, ale také tvůrčí nadání, které rozvinul v poválečných letech.

První pronikavý úspěch Bernsteinovi přinesla moderně a jazzově pojatá hudba k filmu režiséra Otto Premingera Muž se zlatou paží z roku 1955 s Frankem Sinatrou a Kim Novakovou. Kromě dalších úspěchů na sebe Elmer Bernstein upoutal pozornost před šedesáti roky úchvatnou hudbou k velmi  významnému a emocionálně strhujícímu filmu Jako zabít ptáčka s Gregorym Peckem v hlavní roli. 

Ovšem už o dva roky dříve se ve světovém měřítku proslavil nezapomenutelnou hudbou k neobvyklému westernu Sedm statečných. A ústřední melodie ze všech zmiňovaných slavných filmů nabídneme k poslechu k připomínce autorského mistrovství Elmera Bernsteina, kterýžto úspěšný skladatel a dirigent zemřel před necelými osmnácti roky.

Bárka hraje Smetanu i Beatles

V další části instrumentálního výběru obrátíme pozornost k atraktivnímu koncertu, který velmi těsně souvisí s tímto pořadem. Ve středu 6. dubna od 19 hodin můžete prožít příjemné i povznášející chvíle ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice při poslechu Vlídných tónů live neboli vystoupení Bárky, dvojice sestávající z violoncellisty Symfonického orchestru Českého rozhlasu Pavla Barnáše a harfenistky orchestru Národního divadla Ivany Pokorné.

Bárka elegantně zpřístupňuje v instrumentální podobě posluchačům evergreeny od klasiky přes filmovou hudbu a muzikály až k rockové muzice a písničkám Beatles. Malý portrét Bárky jsme přinesli ve Vlídných tónech už loni v lednu, ale i teď jsme připravili malou sestavu jejích nahrávek jako působivou pozvánku ke Třem lvům.

Nejprve zazní velký hit Led Zeppelin Stairway To Heaven, následovat budou vlastní skladba Pavla Barnáše Čekání, Vltava Bedřicha Smetany a nakonec zazní v podání Bárky Here Comes The Sun od George Harrisona, potažmo Beatles.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související