Už devatenáctou sezónu hraje za Jihostroj volejbalista Radek Mach. Nervozitě před play off se ale nevyhne

24. březen 2022

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupí v sobotu do play off extraligy. Na palubovce nebudou chybět kapitán týmu a blokař Radek Mach a univerzál Michal Kriško, kteří ještě před důležitými souboji přišli jako hosté do studia Českého rozhlasu České Budějovice.

Až v úterý večer se rozhodlo o tom, že soupeři českobudějovických volejbalistů budou hráči z Ústí nad Labem. „My jsme za tohoto soupeře rádi, protože s ním máme už za řadu let úspěšnou sérii, tak doufám, že to potvrdíme i nadále. Pro nás je to asi to nejlepší, co mohlo být. Ale nikdy neříkej, že to je už hotové,“ komentuje Radek Mach.

Za Ústí dříve hrál i jeho bratr, důležité informace od něj ale čerpat nebude. „Nás dokáže vždycky dobře připravit hlavně náš trenér, ty hráče máme už nasledované. Navíc se tým od doby, kdy tam hrával můj bratr, hodně změnil. Oni teď mají takový dravý mladý tým,“ vysvětluje.

Čtěte také

Radek Mach má sportovní talent v genech. „Táta dělal vrcholově atletiku, mamka vrcholově volejbal, takže nás s bráchou vždy vedli ke sportu. Já jsem začínal s házenou, dokonce jsem i závodně plaval a k volejbalu jsem se dostal až někdy v roce 1996. Když mamka hrála volejbal, vždycky se mi to líbilo a chtěl jsem to zkusit. A když už jsem si to pak zkusil, tak jsem u toho zůstal,“ vypráví 206 centimetrů vysoký volejbalista.

Kapitán Jihostroje pochází z Prahy, dva roky strávil v libereckém volejbalovém klubu, ale teď už zažívá devatenáctou sezónu v Jihostroji České Budějovice. „Průběh aktuální sezóny je zatím výborný. Základní část jsme zvládli bez nějakých zbytečných zaškobrtnutí, Český pohár jsme do Budějovic přivezli, tak teď už nám chybí jen zapracovat na tom, abychom udělali dobrý výsledek v play off,“ komentuje.

Před prvním zápasem čtvrtfinále, který se uskuteční v sobotu v českobudějovické sportovní hale, se podle něj hráči nevyhnou ani nervozitě. „To k tomu patří. Ten první zápas je vždy o tom, kdo ze sebe setřese nervozitu jako první. My vstupujeme do série jako favorit a musíme se s tím popasovat,“ dodává.

Celý rozhovor s kapitánem volejbalového Jihostroje Radkem Machem, ale také univerzálem Michalem Kriškem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.