Upečte si doma vlastní chleba

Chléb je po tisíce let jedním z nejhlavnějších pokrmů, který znají lidé na celém světě. Má stovky podob i chutí. Poradíme vám, jak si doma připravit vlastní chléb, ze kterého budete mít nejen radost, ale bude i báječně chutnat.

Suroviny, které potřebujete

Mouka
Na chléb jako od pekaře je nutné mít chlebovou mouku. Lze ji už běžně koupit v obchodech. Pšeničná a žitná chlebovka je základem k dalšímu tvoření. Další možností jsou takzvané celozrnné mouky. V nich jsou semletá už celá zrna, a proto má mouka více vlákniny, která pak v těstě nasává více tekutiny, a také po upečení vlhkost dále drží, takže chléb celozrnný je často vlhký až mazlavý. Nejlepší je kombinovat chlebovou a celozrnnou mouku.

Droždí
Stačí běžné čerstvé droždí, jedna kostička na kilogram mouky. Dále je dobré droždí sušené, zvláště se mi osvědčilo při pečení v domácí automatické pekárně. Můžete využít i kupovaný sušený kvas nebo si připravit vlastní podle návodu níže.

Voda
Pro výrobu chleba je nezbytná voda nebo jiná tekutina. Můžete přidat do těsta podmáslí, mléko nebo bílý jogurt.

Tuk
Už naši předkové věděli, že když se do chleba přidá nějaký omastek, je chléb vláčnější a také trvanlivější. Proto velmi rád přidávám do chleba trochu oleje, na půl kilogramu mouky stačí půl deci, ale ještě lepší je sádlo.

Sůl a koření
Solit můžete těsto pochopitelně podle libosti, ale běžně je na kilogram mouky třeba asi 20 gramů soli. U nás jsme zvyklí na chléb kmínový a doporučuji používat kmín drcený. Můžete zkusit chléb s mletým koriandrem, anýzem, fenyklem, zázvorem i jiným kořením.

Příprava kvasu

Dejte do nádoby asi 700 mililitrů teplé vody, v ní rozmíchejte jednu kostičku droždí, to je asi 40 gramů, a také 200 gramů žitné chlebové mouky. Důkladně promíchejte a nechte stát, nejlépe přes noc v pokojové teplotě. Kvas vám několikrát po sobě vykyne a spadne, proto potřebujete dostatečně velkou nádobu.

Zadělání

Do připraveného kvasu přidejte už jenom 20 gramů soli a kmín podle chuti a následně pak asi 300 gramů žitné a 500 gramů pšeničné chlebové mouky a vše míchejte a hněťte, až vám vznikne jednolité pružné těsto. Mělo by být poměrně měkčí než na kynuté knedlíky.

Těsto pak rozdělte, prohněťte na moukou posypaném vále a dejte na pomoučené ošatky nebo do forem vykynout. Vykynuté poznáte tak, že se vám při dotyku už nevrací za prstem, ale zůstane v něm důlek.

Pečení

Ještě předtím než dáte vykynutý chléb péci, potřete ho vodou. Zvlhčení zajistí, že chléb při pečení nepopraská na povrchu.

Pokud budete péci doma v troubě, tak je nutné mít zprvu teplotu asi 200° C a tu držet 15 až 20 minut, poté zmírnit o třicet až čtyřicet stupňů a dopékat.

Pečený chléb se pozná podle poklepání na spodní kůrku. Měla by jakoby zazvonit. Pokud jenom zaduní, ještě je třeba v pečení pokračovat. Hotový chléb uprostřed propíchněte špejlí, aby se odpařil, a nechte ho v klidu vydýchnout.

V žádném případě nepřikrývejte čerstvý chléb neprodyšným celofánem, igelitem nebo mikrotenem. Vychladlý chléb zabalte do plátna, aby změkla jeho tvrdá kůrka, a přitom tiše poděkujte, že se dílo zdařilo.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.