Ukrutný pán z Hamru u Veselí nad Lužnicí se spravedlnosti vyhýbal, ale nakonec byl odsouzen

17. červen 2024

Tvrz ve vsi Hamru u Veselí nad Lužnicí patří k nejcennějším památkám svého druhu, ačkoli se z ní počátkem 21. století stala téměř zřícenina. Z jejích dávných držitelů neblaze proslul zejména Leopold Jakub baron Gerard.

Rod pocházel z Burgundska. Jeden z Gerardových předků se dokonce dočkal od španělského krále povýšení do šlechtického stavu za to, že zavraždil Viléma Oranžského, přední osobnost nizozemské revoluce.

Na Hamru si Leopold Jakub pro svou vznětlivou povahu a násilné chování vysloužil označení, které mohlo znít počeštěle i jako „ukrutník Gerard“. Se svými služebníky vytloukal okolní hospody, opíjel se a nechával muzikanty hrát celou noc. Své a hlavně cizí poddané trýznil, sekal je šavlí, střílel po nich a štval na ně psy. Jeden z poddaných Ondřej Hazuka byl dokonce zabit.

Na Gerarda byly opakovaně podány žaloby, ale soudům se baron vyhýbal a nakonec utekl do osamoceného dvora v lesích, kde se obklopil strážemi. Ukrýval se také u františkánů v Jindřichově Hradci.

Nakonec jej krajský hejtman roku 1712 přece jen dopadl a nechal odvézt do Prahy před zemský soud. Původní rozsudek zněl stětí mečem. Ten byl zmírněn na doživotí, což odsouzenci oznámili až na popravišti. Násilník z Hamru strávil posledních dvanáct let života ve známé věži Daliborce na Pražském hradě.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související