Učitelství science – unikátní obor učí vyložit věc z různých pohledů. Jako jediná v republice ho nabízí Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

8. leden 2024

Když jsme malí, máme ve škole prvouku. Pak přírodovědu, přírodopis, na střední biologii, a když nám to vydrží, vrátíme se na vysoké zase k přírodovědě. Třeba na stejnojmenné fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jenže vysokoškolská přírodověda, to není zdaleka jenom nauka o přírodě. Jde o soubor přírodních věd, mezi které patří například i matematika, jak vysvětluje proděkanka pro učitelství Jana Kalová, sama původně učitelka matematiky.

„Naše fakulta vznikla v roce 1991 jako biologická, později se ale na základě poptávky rozrostla o další katedry a ústavy a začali jsme nabízet i obory nebiologické. Fakulta rozšířila svůj záběr o fyziku, chemii, informatiku, matematiku, geografii a spoustu mezioborů. V novém tisíciletí byla tedy přejmenována na přírodovědeckou,“ popisuje.

Ve studijních programech jsou dnes vedle mnoha biologických větví i obory jako aplikovaná matematika nebo umělá inteligence. „O umělou inteligenci je velký zájem. Je to jednooborový magisterský program akreditovaný v angličtině. Vyučuje se v něm umělá inteligence a datová věda. Tento program vznikl za spolupráce s nejvýznamnějšími zaměstnavateli v regionu a provozujeme ho s Jihočeskou hospodářskou komorou a také Technologickým institutem v německém Deggendorfu,“ říká o profesním programu, který má návaznost na regionální i nadregionální průmysl, proděkanka Jana Kalová.

Jednou z novinek Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je také program Učitelství science. „To je unikátní obor, který naše fakulta nabízí jako jediná v republice. Jde o mezioborový magisterský program, ve kterém vycházíme ze zahraničních zkušeností. Spočívá v tom, že studenty připravujeme na to, aby dokázali žákům vyložit jednotlivé poznatky z pohledu různých disciplín. To je mimochodem velmi těžké jak pro nás, tak pro studenty,“ líčí proděkanka.

Čtěte také

Program je podle ní krásně připravený a má budoucnost. Jeho absolventi totiž budou specialisty na dnes preferovanou projektovou výuku. „Máme tam předměty jako integrovaná výuka biologie, fyziky, chemie, geografie a jejich didaktika. A kromě toho si mohou studenti volit bloky projektové výuky. A tak se například na téma buňka podívají z hlediska anatomie či fyziologie. Nebo v matematice se na nějaký problém mohou zaměřit jak z pohledu geometrie, tak algebry nebo analýzy. Je to zcela nový směr a těšíme se na to,“ dodává.

Detailní informace o studijních oborech, které přírodovědecká fakulta nabízí, získají zájemci na Dni otevřených dveří. Ten se na celé Jihočeské univerzitě uskuteční v pátek 19. ledna.

Lidé se budou moci seznámit nejenom s přírodovědeckou fakultou, jejími učiteli, učebnami a laboratořemi, ale i se zázemím studentského kampusu v Branišovské ulici v Českých Budějovicích a také se zájmovou činností, které se tady studenti věnují. „To je třeba raritní sportovní klub podvodního hokeje, divadelní soubor nebo i několik kapel. Srdečně všechny zveme,“ uzavírá Jana Kalová.

Celý rozhovor s Janou Kalovou, proděkankou Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, si poslechněte online.

Spustit audio

Související