U Muckova zůstalo po těžbě mnoho podzemních prostor, zdejší vápenec byl proslulý svou čistotou

27. listopad 2022

Je zajímavé, jaké a jak důležité doly a lomy v jižních Čechách máme, přesněji mívali jsme. V tomto vydání Vltavínu se do některých z nich podíváme. Uslyšíte například archivní reportáž z muckovských mramorových lomů.

Reportáž natočil Jaroslav Klíma s geologem Jaroslavem Cíchou v podzemním sále z krásného bělostného vápence. „Jedná se o mramor. Samozřejmě, slavný kararský mramor byl asi o něco čistší a bělostnější, ale i právě tento muckovský vápenec byl svou čistotou proslulý,“ říká geolog.

Muckovské vápencové lomy se nacházejí blízko osady Muckov u Černé v Pošumaví. „Těžbou vápence zde byla vytvořena řada podzemních prostor, z nichž dvě jsou největší. My jsme v jedné z nich. Tato prostora má plochu zhruba 600 metrů čtverečných a výšku tři až čtyři metry,“ doplňuje v archivní rozhlasové reportáži Jaroslav Cícha.

Reportáž vznikla v době, kdy lomy byly ještě přístupné. Dnes už tomu tak není, stejně jako u většiny ostatních důlních zařízení v jižních Čechách. Celý Vltavín věnovaný lomům a dolům si poslechněte online.

Spustit audio

Související