U jihočeské vesničky Švihov se těžila ruda bohatá na stříbro. Těžba skončila kvůli nedostatku horníků

Švihov severozápadně od Drslavic na Prachaticku je malá vesnička, která je v písemných pramenech poprvé zmiňována v roce 1503. Okolo poloviny 16. století bylo v okolí zřejmě rušno, protože zde probíhala těžba v hlubinném dole.

O jeho existenci nás zpravují dva nahodilé dopisy z přelomu 16. a 17. století, které byly adresovány Petru Vokovi z Rožmberka. Pisateli těchto zpráv byli prachatický měšťan Josef Milperger a úředník na drslavické tvrzi Šimon Honšperger.

Z jejich líčení vyplývá, že důl se nacházel na vrchu nad vesnicí a že v provozu byl ještě v roce 1560. Vytěžená ruda se tehdy dovážela na povozech ke šmelcování do Českého Krumlova, a jak se ukázalo, byla bohatá na stříbro.

Nedlouho po zmiňovaném roce však začala těžba upadat, až pro nedostatek horníků úplně skončila. Petr Vok z Rožmberka sice projevil zájem o obnovu švihovského dolu, chybějící kvalifikované pracovní síly na drslavickém panství a vysoké náklady na provoz ale zřejmě zapříčinily, že k systematické těžbě v tomto starém důlním díle už nedošlo.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský. 

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.