Tři zastavení ve strhující bluegrassové jízdě

6. září 2021

Několik zajímavých zastavení a zároveň strhujících bluegrassových instrumentálek přináší tentokrát Vlídné tóny. Připomenou Billa Emersona, Stonemans a dvojici Jim & Jesse.

Letošního 21. srpna zemřel ve věku 83 let Bill Emerson, vynikající hráč na pětistrunné banjo. William Hundley Emerson Jr. pocházel z Washingtonu D. C. Začínal sice jako kytarista, ale jeho životním nástrojem bylo banjo.

Stál u zrodu legendární bluegrassové kapely Country Gentlemen, ale odešel z ní, než dosáhla mezinárodní proslulosti. Pak se po více než deseti letech vrátil, ale mezitím si udělal velmi dobré jméno jako vyhledávaný studiový bandžista.

Bill Emerson byl také členem kapely legendárního krále bluegrassu Jimmyho Martina a vytvořil vokálně-instrumentální dvojici s kytaristou Cliffem Waldronem.

V 70. letech vstoupil Bill Emerson do námořnictva a jako poddůstojník pomohl vybudovat Country Current, tedy první americkou vojenskou kapelu orientovanou na bluegrass a country and western. Tam sloužil 20 let a vedl kapelu až do důchodu.

Velmi zvláštní bluegrassovou rodinnou kapelou byli Stonemans. Jejím hlavním článkem byl Ernest Van „Pop“ Stoneman. Tento muž, který se narodil ještě v 19. století, se živil v životě lecčíms, zřejmě nejdelší dobu jako tesař. Jeho velkou láskou byla lidová hudba a už ve 20. letech si získal v oblasti Viriginie dobré jméno jako zpěvák, kytarista, harmonikář a především hráč na autoharfu, která s ním byla spojena nejvíce.

Čtěte také

K muzice vedl Ernest Pop, tedy „taťka“, Stoneman i své děti, kterých měl třináct. S pěti z nich sestavil rodinnou kapelou na konci 40. let, kdy už mu pomalu táhlo na šedesát. Stonemans Family se stala od poloviny 50. let velkou atrakcí televizních show a později se k tomu přidal úspěch gramofonových desek.

Nahrávky Stonemans byly zvláštní, posluchačsky chytlavou směsí country, bluegrassu a popu. A instrumentální kvality rodiny Stonemanových potvrdí i jejich verze u nás populárního Oranžového expresu – Orange Blossom Special Breakdown.

Jim & Jesse představovali zejména v 60. letech populární bluegrassovou dvojici. Šlo o bratry Jima a Jesse McReynoldsovi. Narodili se v komunitě Carfax ve Virginii.  Mladší Jesse hrál unikátním crosspickingem na mandolínu a kytarista Jim vysokým tenorem zpíval.

Zároveň vedli výbornou bluegrassovou kapelu Virgina Boys. Vedle zpívaných songů natáčeli Jim a Jesse také instrumentálky. A jedna z nich možná udělá radost posluchačům Vlídných tónů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související