Od Sedmi statečných až k Apačům aneb Půlhodinka se dvěma kytaristy

16. srpen 2021

Pořad Vlídné tóny bude vyhrazen dvěma kytaristům, kteří se dokázali prosadit na hitparádách, ačkoliv jejich záběr byl širší a přesahoval rámec pop music. Zazní nahrávky Ala Caioly a Berta Weedona.

Alexander Emil Caiola, rodák z Jersey City, v sobě opravdu žádné předsudky a zábrany ohledně žánrových hranic nechoval. Během své dlouhé kariéry hrál country, rokenrol, pop, ale i jazz. 

Významné pro Ala Caiolu byly měsíce, které prožil během druhé světové války v námořnictvu. Tam vynikl jako kytarista v ansámblu vedeným známým kapelníkem Bobem Crosbym, bratrem slavného zpěváka Binga Crosbyho.

Po návratu do civilu se Caiola stal na několik let studiovým kytaristou rozhlasové stanice CBS v New Yorku. Seznam proslulých zpěváků, s nimiž v 50. letech natáčel, byl zajímavý a zdobila jej jména jako Tony Bennett nebo Andy Williams.

Al Caiola se poprvé výrazně zaskvěl, když společně s dalším skvělým kytaristou Tonym Mottolou doprovázel zpěváka Johnnyho Mathise na albu, který jejich nástroj měl dokonce v názvu: Open Fire, Two Guitars.

Následně Al Caiola už pro různé značky nahrával sólově pod svým jménem. Před šesti desítkami let se poprvé prosadil na hitových žebříčcích s melodií z dlouhodobé a i v našich končinách známé televizní série Bonanza.

Ve Vlídných tónech si budete moci poslechnout nahrávku kytaristy Ala Caioly, která navodí atmosféru tohoto seriálu, ale také jeho další hit – ústřední melodii autora Elmera Bernsteina ze světoznámého westernu Sedm statečných.

Čtěte také

Druhou půlku Vlídných tónů můžete prožít s dalším úspěšným, tentokrát anglickým kytaristou Bertem Weedonem, kterého mimochodem měli ve velké úctě členové slavné kapely Shadows. Však mu také vyjádřili poctu i na vinylu.

Herbert Maurice William Weedon spatřil světlo světa v londýnském East Hamu. Na kytaru se začal učit ve dvanácti a v osmnácti absolvoval své první veřejné vystoupení. Když mu bylo pětadvacet, získal dobře placené místo v taneční kapele BBC.

Bert Weedon se vypracoval v druhé polovině 50. let ve špičkového studiového kytaristu a natáčel s takovými hvězdami, jakými byli Nat King Cole, Frank Sinatra nebo Cliff Richard. Zároveň vydával i sólové desky a s některými nahrávkami na přelomu 50. a 60. let uspěl i na britském hitovém žebříčku. A jako první natočil s jistým úspěchem později Shadows proslavenou instrumentálku autora Jerryho Lordana s indiánským kmenem Apačů v názvu.

Vliv britského kytaristy Berta Weedona přiznávali vedle Shadows také John Lennon i George Harrison z Beatles nebo kytarista kapely Queen Brian May. Bert Weedon, nositel Řádu britského impéria, se dožil požehnaného věku 91 let. Zemřel před devíti roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související