K letošnímu karlovarskému filmovému festivalu patřil i Popcorn, tedy velký instrumentální hit 70. let

30. srpen 2021

Dnešní obsah Vlídných tónů inspiroval zahajovací ceremoniál letošního mezinárodního karlovarského filmového festivalu. Ten se sice oproti zvyklostem konal na konci prázdnin, ale vstupní ceremoniál se odehrál opět v režii bratří Cabanů, kteří vytvořili choreografii podnícenou černobílým logem a starším instrumentálním hitem s názvem Popcorn. Tanečníci v diskokostýmech při něm kukuřici vystříleli přímo do hlediště.

Interpret instrumentálního hitu Popcorn Stan Free toho zažil za svůj muzikantský život docela dost. Na svět přišel v roce 1922 v Brooklynu v New Yorku. Získal klasické hudební vzdělání na prestižní Juilliard School, ale už jako dvacetiletý mladík s úspěchem hrál jazz.

Za druhé světové války sloužil v námořnictvu. Po válce se vrátil do New Yorku a po dobu dvaceti let se Stanley Friedland víceméně živil jako jazzový muzikant. Vedl své trio a doprovázel například známou zpěvačku Chris Connor, ale hrál později i s Paulem Simonem a Johnem Denverem.

V 60. letech zahořel Stan Free vášní k elektronické hudbě a byl jedním z průkopníků hry na syntezátor vyvinutý Robertem Moogem. A tomuto instrumentu, samozřejmě ve stále dokonalejší podobě, zůstal věrný až do konce svého života.

Dotyk slávy ovšem zažil pouze v omezeném časovém úseku v 70. letech, kdy pod křídly studiového projektu Hot Butter sbíral po celém světě hitparádové vavříny s již zmiňovanou instrumentálkou s názvem Popcorn.

Už na konci 60. let se skladba zrodila v hlavě německo-amerického průkopníka elektronické hudby a hry na syntezátor Moog Götze Gustava Ksinského, který je znám pod pseudonymem Gershon Kingsley. 

Čtěte také

Velmi výrazná instrumentálka zdomácněla ve světě computerů, ale zazněla třeba v legendárním kresleném seriálu Jen počkej, zajíci, A také se dočkala různých zpracování – natočili ji hvězdný francouzský klávesista Jean-Michel Jarre, německý trumpetista Herb Alpert s kapelou Tijuana Brass a byla dokonce opatřena český textem Zdeňka Rytíře v písničce Jako mandle pražené Jiří Korna, který ji nejenom zpíval, ale také na ni excelentně tancoval.

Popcorn doprovodí v podání studiové formace (nahrávací firmy Musicor) Hot Butter v čele s Stanem Free, jenž zemřel v srpnu před 26 roky, další její snímky ze sedmdesátých let, třeba instrumentální verze hitu Song Sung Blue Neila Diamonda nebo někdejší skandální erotický duet Serge Gainbsourga a Jane Birkin Je t'aime moi non plus.

A na závěr si můžete vychutnat ještě jeden hudební Popcorn, ale úplně jiný. Orchestrálku s tímto názvem autora Raye Johnsona natočil v 50. letech orchestr vedený Američanem italského původu Ralphem Marteriem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.