Tak navštiv bar a pusť si starý Jethro Tull, jak zpíval v rozhlasovém sále Luboš Pospíšil

Ústředním aktérem prvních májových Koncertních ozvěn od Tří lvů je zpěvák unikátního hlasového projevu, pronikavého tenoru, kytarista, bývalý člen souboru C+K Vocal Luboš Pospíšil.

Na začátku června roku 2018 zavítal Luboš Pospíšil do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice s baskytaristou Martinem Štecem, perkusistou Michalem Hnátkem a klávesistou a kytaristou Ondřejem Fenclem. Oba byli, mimochodem, důležitými články seskupení legendárního houslisty Jana Hrubého, které nadchlo publikum uprostřed tohoto týdne.

Ale zpět k osobitému a svou cestou jdoucímu dvaasedmdesátiletému zpěvákovi a kytaristovi Luboši Pospíšilovi, jenž je znám velmi pečlivým výběrem písniček, které zpívá. Tento rodák z Jeseníku po éře souboru C+K Vocal zaujal posluchače i publicisty před čtyřmi desítkami let svým sólovým debutovým elpíčkem Tenhle vítr měl jsem rád.

V osmdesátých letech měl svou kapelu 5P, jejíž výraznou muzikantskou i autorskou tváří byl Bohumil Zatloukal. Kapela se znovu zrodila s generačně mladými hudebníky před zhruba šestnácti lety.

Do Koncertních ozvěn jsme vybrali písničky, na které se v minulých sestřizích z českobudějovického rozhlasového koncertu komorní sestavy Luboše Pospíšila až na jednu výjimku nedostalo – skladby Můžem si za to oba, Soukromá cesta do Nikam, Banální příběh o klíči (všechny tři s textem Pavla Šruta), Matějská, Mám sto chutí, Tak navštiv bar a Zátiší s dívkou a jestřábem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související