Trumpetista Laco Déczi na sebe nechal čekat, ale publikum U Tří lvů odměnil skvělou muzikou

Středa 29. března byla dnem pětaosmdesátin skvělého amerického trumpetisty slovenského původu a dosti osobitého humoru Laca Décziho, který odešel z bývalého Československa do Spojených států amerických v roce 1985.

Ve své vlasti je dodnes známou a populární osobností a přízeň mu projevují posluchači různých generací! Dobrou reputaci si však získal rovněž v newyorských klubech.

V Koncertních ozvěnách připomeneme vystoupení Laca Décziho a kapely Cellula New York ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice z června roku 2016.

Skupina hrála samozřejmě v úplně jiném složení než v době svého vzniku, v roce  1967. „Tehdy jsme měli kapelu, ale bez názvu. Seděli jsme v Redutě a mudrovali. Evžen Jegorov najednou navrhl: My jsme stranická rytmická jazzová buňka. Poukazoval tím na komunisty, kteří měli všude samé buňky. Latinsky se buňka řekne cellula a název byl na světě,“ vysvětluje původ názvu své životní kapely Laco Déczi, který si coby jazzman udělal jméno už v 60. letech, kdy spolupracoval s elitním orchestrem JOČR s kapelníkem Karlem Krautgartnerem a byl členem slavného SHQ Karla Velebného.

Cellula New York s trumpetistou Lacem Déczim zahrála 8. června roku 2016 U Tří lvů v této sestavě: Laco Déczi (trubka), Jan Aleš (klávesy), Michael Krásný (baskytara), Vaico Deczi (bicí). Co jméno, to výborný muzikant!

Tento českobudějovický rozhlasový koncert začal s „akademickým“ zpožděním, Laco Déczi tehdy nečekaně zmizel z očí organizátorů i kapely, ale nakonec vše dobře dopadlo a publikum bylo odměněno skvělou muziku, včetně třeba nádherné  balady Lover Man.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.