Noční let nad planetou jménem svět aneb Návrat k rozhlasovému koncertu Pavla Dobeše s kytaristou Tomášem Kotrbou

V galerii význačných osobností zastupujících rozličné hudební žánry, které koncertovaly ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, má své místo známý a populární písničkář Pavel Dobeš, který ke Třem lvům zavítal 22. října roku 2014.

Je to tedy už docela dlouhá doba, a tak se k velmi povedenému koncertu, v němž Pavla Dobeše doprovázel kytarista Tomáš Kotrba, vrátíme.

Rodák z Frýdku-Místku Pavel Dobeš, co se týče hudby, začal s bigbítem. Brány folku a popularity se mu pootevřely vystoupením před čtyřmi desítkami let na festivalu Folkový kolotoč, kde zahrál své rané a stále oblíbené písně Jarmila, Blažek nebo Hrušky.

V postupujících osmdesátých letech se k dobovým tématům po svém vyjadřoval skrze různé groteskní postavičky a jejich písničkové příběhy umístěné zpravidla do Ostravy a osobitě interpretované v tamním dialektu. Výborné Dobešovo debutové album, z něhož v Koncertních ozvěnách zaznějí písničky, dostalo název Skupinové foto.

Po politickém zvratu si hledal náměty zejména v cestách, a to hlavně po Americe. „Je to den ode dne jiné. Jednou má člověk takovou bohatýrskou náladu a chuť zpívat veselé písničky, podruhé zase třeba mi není příliš do humoru, a to mi zase jdou naopak ty smutnější,“ okomentoval různost a pestrost svého repertoáru za pár týdnů čtyřiasedmdesátiletý Pavel Dobeš.

Do Koncertních ozvěn od Tří lvů jsme z vystoupení písničkáře Pavla Dobeše s kytaristou Tomášem Kotrbou z podzimu Léta Páně 2014 vybrali písničky Jumbo Jet (v níž zazní i slova: „Začínáme noční let nad planetou jménem svět“), To tedy ne, dále dvě křehké skladbičky Brhlík a sojka a Kostelíček, pak píseň zase z jiného soudku Zpátky do trenek a ještě Kominíka. Na závěr přidáme další působivý lyrický song Něco o lásce.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související