Blues, soul i rokenrol v přesvědčivém podání původem americké zpěvačky Tonyi Graves v budějovickém River Music Clubu

Výběr z našeho koncertního archivu je tentokrát podpořen dvěma důvody. Jednak se vrátíme do ledna roku 2017, kdy jsme natočili v tehdejším River Music Clubu v kulturním domě Slavie, tedy v bývalém Armáďáku, v Českých Budějovicích koncert pozoruhodné, původem americké zpěvačky Tonyi Graves s její kapelou.

Také budou mít Koncertní ozvěny funkci širší upoutávky na velký koncert letošního 14. července, který se uskuteční v rámci Třeboňských nocturen a na jehož realizaci a dramaturgii se podílí českobudějovické rozhlasové studio. Na pódiu pod širým nebem v areálu třeboňského úřadu vystoupí v úplně jiné konfiguraci Tonya Graves společně s populárním swingovým zpěvákem Janem Smigmatorem a špičkovým Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviče. 

Ale zpátky do českobudějovické Slavie, kde Tonya Graves rozehřála publikum nejenom písničkami, ale také spontánně vřelým průvodním slovem.

Zpěvačka pocházející z Peekskille ve státě New York si svým hlasovým projevem s bluesovým cítěním už získala respekt a oblibu na české hudební scéně, a to jako zpěvačka a ozdoba kapely Monkey Business, jejíž členkou byla šestnáct roků, i na své sólové dráze.

A tu malým dílkem zachytil i záznam jejího vystoupení z 27. ledna 2017, během kterého zpívala se skupinou ve složení: Josef Floreš (kytara), Jan Pudlák (klávesy), Martin Landa (basa) a Ondřej Sluka (bicí).

A čekají vás malé perly z různých žánrů v podání Tonyi Graves – Hound Dog (proslavil Elvis Presley), Don’t Let the Sun Catch You Crying (Ray Charles), Ain’t No Sunshine (Bill Withers) nebo May This Be Love (Jimi Hendrix)!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.