Svítila na bojiště a oslňovala nepřátelské stíhače. Po válce se z Pragy stal hasičský vůz

15. květen 2016

Už 101 let je automobilu, o který se starají profesionální hasiči v Českých Budějovicích. S Pragou, která byla vyrobena v roce 1915 pro potřeby rakousko-uherské armády, se pak pravidelně chlubí například na oblíbené Veteran Rallye Křivonoska.

„Vůz byl vyroben pro válečné účely jako reflektorový nosič, to znamená, že měl ohromné dynamo a reflektor. Ten sloužil k osvětlování válečných bojišť a také třeba k oslňování nepřátelských stíhačů, což je dneska takové úsměvné,“ vysvětluje Jiří Hrnčíř

Po skončení první světové války se automobil vrátil zpět do pražské továrny, která armádní vozy upravovala a přidělávala k nim různé nástavby podle potřeby. Tak se v roce 1926 z Pragy stal hasičský vůz.

Dodnes má kola s průměrem 91 centimetrů, celopryžová loukoťová, s dutými špicemi, jaké dnes již nikdo nedokáže vyrobit. Nechybí zvonek a trubka, aby hasiči mohli náležitě ohlašovat svůj příjezd.

Automobil má karbidové osvětlení, které bylo předchůdcem elektrické výbavy. „Pracuje na chemickém principu - karbidové vápno v reakci s vodou vyrábí acetylen. Na autě je žlutá bedýnka, karbidový vyvíječ, ve kterém musel řidič navolit správně poměr vody, která se přimíchávala k vápnu. Ve vyvíječi vznikal plyn a ten se trubičkami vedl ke světlům. Tam ho pak řidič musel zapálit,“ popisuje Jiří Hrnčíř.

Osádku tvořili řidič, který zároveň obsluhoval čerpadlo, velitel, trubač a pak další hasiči, z nichž jeden musel plnit roli předběžce. Tento muž skutečně běžel s halapartnou před vozidlem. „Provoz byl tenkrát sice řídký, ale po cestách se pohybovala koňská spřežení, děti, bicykly, takže je musel vlastně rozhánět a umožnit požárnímu vozidlu průjezd,“ říká Jiří Hrnčíř.

Předběžce mají českobudějovičtí hasiči i nyní, když s historickým vozem vyrazí na veteran rallye. Nechybí jim ani dobové uniformy. Zájemci si je společně s Pragou budou moci prohlédnout již 27. května na náplavce v Českých Budějovicích, kde profesionální sbor oslaví 150. výročí od založení.

Hasiči dále předvedou, jak vypadá záchrana topících se osob z řeky, záchrana osob z prostoru zasaženého nebezpečnou látkou, požární sport, požární útok, hašení požáru auta a podobně.

Spustit audio

Související