Výbuch laboratoria na výrobu střelného prachu na Velkém depotu stál život 80 lidí

10. duben 2022

Kousek od Týna nad Vltavou stojí barokní sousoší připomínající velký výbuch vojenského skladu z doby Marie Terezie. Nedaleko od tohoto místa dodnes zůstaly základy cvičné pevnosti skryté v lesíku. Tady se vojáci rakouské armády učili pevnosti dobývat, ale i bránit.  

Když se v Týně nad Vltavou zeptáte na Velký depot, všichni místní vás odkáží na cestu směrem k Táboru. A skutečně, po několika kilometrech od centra Týna spatříte po pravé straně silnice barokní sousoší.

Nad ním, v lesíku, dodnes rozeznáte zbytky cvičné pevnosti z téhož období.

Průvodcem ve Vltavínu se opět stává Daniel Kovář, ředitel Státního okresního archivu v Českých Budějovicích. A pokud se do této lokality vydáte, tak se připravte na velice příjemnou procházku.

Byť vás uvítá připomínka události, která rozhodně příjemná nebyla. „Jsme na místě velkého neštěstí, velkého výbuchu, ke kterému tady došlo 21. června 1753 v půl sedmé ráno,“ připomíná Daniel Kovář.

Tehdy se v celém okolí několika desítek hektarů rozkládalo vojenské cvičiště a v místech sousoší stával sklad střelného prachu a laboratorium, kde se prach vyráběl. A onoho červnového rána tu po výbuchu tohoto skladiště zemřelo přes 80 lidí.

Cvičná pevnost, jejíž zbytky najdete na kopci, skryté v lesíku, se skládá z korunní hradby s bastionem a dvěma půlbastiony. Pod hradbou najdete široký příkop, který býval při výcviku částečně zavodněný.

Cvičné opevnění nad Velkým depotem, takzvané Šance a první velký val
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.