Kolem těšínského pramene rozvěšovali vyléčení lidé své obvazy a berle

3. duben 2022

Už jste byli někdy v Těšíně? Ovšem nikoliv v Polském nebo Českém, ale v jihočeském? Pokud ne, máte ideální příležitost se tam s námi vydat v novém díle magazínu Vltavín.

Poslechněte si další díl z putování po jihočeských pramenech a dnes už zapomenutých lázních a lázničkách. Protože léčivých pramenů a bývalých lázní je v jižních Čechách plno, budeme je postupně objíždět a natáčet o nich.

Jihočeský Těšín najdete u Hrdějovic na Českobudějovicku, směrem na Hosín. Těšín se tomuto místu říká už několik staletí, protože lidé u zdejšího pramene hledali útěchu. Archivář Daniel Kovář například vypráví, že kolem pramene pak vyléčení rozvěšovali své obvazy a berle.

Ve druhé části Vltavínu si můžete poslechnout Hanu Čížkovou. Tu si možná vybavíte jako štíhlou blondýnku známou například z filmu Zbraně pro Prahu nebo ze série Kameňáků. 

Jana Rybníčková a Hana Čížková

Někomu může také připomínat francouzskou herečku a někdejší manželku Alaina Delona Mireille Darc. A možná se budete divit, ale Hana Čížková si ve francouzských filmech, respektive seriálech také zahrála.

Hana Čížková se narodila 13. září 1953 v Českých Budějovicích, právem tedy patří do naší série o umělcích narozených na jihu Čech. Více o ní se dozvíte z rozhovoru s moderátorkou Ivanou Šimánkovou, který vznikl v českobudějovickém rozhlasovém sále v listopadu 2012.

Spustit audio

Související