Do lázní v Čelkovicích u Tábora přijížděly v době největší slávy tisíce lidí ročně

27. březen 2022

Ve Vltavínu se vrátíme k tématu jihočeských starých zapomenutých, nebo méně známých lázní a pramenů, které jsou podle pověstí buď léčivé, nebo přinejmenším zdraví prospěšné.

Nejdříve se vydáme do Tábora, přesněji do místní části Čelkovice, kde kdysi bývaly poměrně dost vyhlášené a hojně navštěvované lázně. Ty v době jejich nejvěší slávy navštěvovaly tisíce lidí ročně.

Na Lužnici, přesněji řečeno na břehu řeky Lužnice, zůstaneme i v další reportáži, a to i v souvislostech s těžbou stříbra. Vydáme se totiž proti proudu od Tábora směrem na jih.

Reportáž z rozhlasového archivu, kterou natočili Jaroslav Klíma s Bohuslavem Švarcem v roce 2001, nás zavede do míst, kde Lužnice opouští Jihočeský kraj, přesněji i naší republiku.

A nakonec si poslechneme další ze známých jihočeských rodáků, Ivetu Toušlovou, a to v záznamu rozhovoru, který vznikl na českobudějovickém výstavišti. Novinářka Iveta Toušlová se narodila ve Vimperku, ovšem historie její rodiny je velice košatá, což vám sama doloží právě v tomto povídání.

Spustit audio

Související