V doudlebském kostele uchovávají berly zázračně uzdravených poutníků

23. červenec 2023

Ve Vltavínu si projdeme jihočeskou obec Doudleby. A stejně tak nás čeká i cesta do historie Doudleb. Provedou vás redaktor Zdeněk Zajíček a místní historik a kronikář Jan Šimánek.

Doudleby se rozkládají na meandrovém výběžku řeky Malše jižně od Českých Budějovic. První písemná zmínka o jejich existenci je od kronikáře Kosmy z roku 981. Ten píše o smrti mocného knížete Slavníka, otce svatého Vojtěcha, a v souvislosti s jeho panstvím zmiňuje Chýnov, Doudleby a Netolice.

Na opačném břehu Malše se rozkládá vesnička Straňany a tato dvě místa spojovala po staletí pouze dřevěná lávka pro pěší. Do Doudleb se tak první automobil dostal až v roce 1928, kdy byl dostavěný první pevný most.

Na nejvyšším místě Doudleb stálo hradiště, jehož valy jsou také patrné do současnosti, ale také tvrz pozdějších majitelů, rodu Doudlebských z Doudleb. Po nich je tu také stopa v sakristii kostela svatého Vincence. Ten je sice barokní, ale jeho původní část byla vystavěna už v gotice a jsou v ní dochované nástěnné malby, o kterých ještě na začátku minulého století nikdo nevěděl. Také tu uchovávají berly zázračně uzdravených poutníků.

Celý magazín Vltavín, který vás provede historií Doudleb, si poslechněte online.

Spustit audio

Související