Studenti označení žlutými srdíčky prodávají v ulicích drobné předměty. Peníze pomůžou vážně nemocným dětem

21. září 2022 08:21

Koupit si malou svítilnu na klíče, magnet nebo propisku. Tak málo stačí, abyste finančně podpořili těžce nemocné děti. Až do pátku pokračují tradiční podzimní Srdíčkové dny organizace Život dětem.

Do ulic se sbírkovými předměty vyrazilo třeba šest studentek střední zdravotnické školy v Písku. Oslovily například paní Mirku. „Já ráda pomůžu, když můžu. Vždycky takhle přispívám na děti, zvířátka…“ komentovala.

Jednou ze studentek, které vybírají peníze pro organizaci Život dětem, je Aneta Hejtmánková. „Ne všichni mají štěstí, že jsou dokonale zdraví, a myslím, že když jim můžeme alespoň takhle pomoci, je dobré to udělat,“ komentuje.

V píseckých ulicích jsou také chlapci z místního gymnázia, mezi nimi Jakub Štěpán. „Zatím to jde docela dobře, i když ještě lepší by bylo, kdyby nám víc přálo počasí. Rozhodli jsme se pomoci, protože každá pomoc se počítá,“ říká.

Čtěte také

Nejvíc studentů střední zdravotnické školy bude k vidění v píseckých ulicích ve čtvrtek. To se sbírkovými předměty vyrazí celý první ročník. „Pro studenty zdravotnické školy je smysl v tom, že se naučí sociální interakci. Budou vlastně poprvé naostro v komunikaci s lidmi, které neznají, budou je žádat o pomoc, podávat informace. To se jim bude hodit, protože po celou dobu studia budou také muset komunikovat,“ dodává kantorka Martina Válová.

Sbírka se koná třikrát ročně. „V rámci Srdíčkových dnů získáváme pravidelně jeden a půl až dva miliony korun pro nemocné děti. Sbírku pořádáme na podzim, v zimě a na jaře,“ upřesňuje Maria Křepelková, ředitelka organizace Život dětem.

Právě teď podle ní rodiny s vážně nemocnými dětmi potřebují pomoct zvládat složitou situaci. „Maminky se svými dětmi často zůstávají samy a jsou odkázány na příspěvky a také pomoc neziskových organizací. Mají to velmi těžké, inflace, drahé energie, to všichni známe, ale pro samoživitelky je to opravdu velký problém,“ doplňuje.

Přispět organizaci Život dětem můžou lidé i online nebo prostřednictvím dárcovské sms.

Spustit audio

Související