Sto let rozhlasu připomíná výstava fotografií. Přijďte si ji nejen prohlédnout, ale také poslechnout

8. červen 2023

Už jste si někdy poslechli výstavu? Ne, to není překlep. Takový zážitek nabízí expozice fotografií, které mapují sto let rozhlasového vysílání v Československu. Do konce srpna jsou k vidění v budově Českého rozhlasu České Budějovice.

Galerii českobudějovického studia v ulici U Tří lvů zaplnily dvě desítky panelů s fotografiemi, které přibližují historii rozhlasu včetně stěžejních dobových momentů, jakými byly květnové povstání nebo sovětská okupace v roce 1968. Nechybí ani připomínka tematických vysílání, například sportovních reportáží.

Výstava fotografií ke sto letům rozhlasu

Některé z celkem dvaceti snímků jsou doplněny o interaktivní QR kódy odkazující na zvuky, které se týkají jednotlivých událostí a protagonistů. Návštěvníci si je mohou po načtení přehrát na svém mobilním telefonu.

Československý rozhlas je druhým nejstarším rozhlasem po britském BBC. Rozhlasový přijímač byl součástí domácností a program často řídil i chod domácnosti. Řada rodin například vyrážela na nedělní procházky až po skončení pohádky.

Expozice připomíná nejen významné rozhlasové události, ale také přibližuje vysílací a přenosovou techniku. Vychází ze zdigitalizovaných fotografií. Mnohem více jich Český rozhlas nabízí v obsáhlé knize „Rozhlasto“, která byla letos vydána právě u příležitosti stoletého výročí.

Čtěte také

Stoletou historii mapuje také Podcastová série RozhlaSTO dostupná v aplikaci mujRozhlas a na webu Českého rozhlasu. Epizoda číslo osm s názvem Živě po kolejích připomíná 8. listopad 1994, kdy na vlakovém nádraží v Českých Budějovicích vznikl pořad, který se zapsal do historie. Posluchači totiž byli svědky světové premiéry přímého přenosu z jedoucího rychlíku.

Tehdy u toho byl jako mistr zvuku Vladimír Kypta, který je na jedné z fotografií výstavy zachycen. Když letos navštívil Den otevřených dveří Českého rozhlasu České Budějovice, na snímku se poznal a na událost rád zavzpomínal.

Veškeré fotografie byly digitalizovány a restaurovány v archivu Českého rozhlasu z originálních negativů, následně pak zvětšeny klasickou fotochemickou metodou. Díky tomu bylo možné docílit nejvyšší kvality obrazu, takže je možné si všimnout nejrůznějších dobových detailů.

Spustit audio

Související