Steamboat Stompers a Eva Emingerová – špičkový český dixieland a neobyčejný ženský jazzový zpěv

Dvakrát zavzpomínáme na velmi vydařené vystoupení kapely, která už od 60. let vysoko drží prapor českého dixielandu a za dobu své existence na sebe navázala širokou obec věrných fandů.

V říjnu 2014 zahráli za nadšených ovací publika Steamboat Stompers ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Další ozdobou večera plného starého jazzu byla výborná zpěvačka Eva Emingerová.

Steamboat Stompers založili v druhé polovině 60. let bubeník František Hrůza, basista a zpěvák Antonín „Tony“ Brych, kornetista Jiří Kadlus a klarinetista Jaromír „Louis“ Konůpka.

Parta nadšených muzikantů chtěla po svém hrát neworleanskou klasiku i s vítanou dávkou humoru.  Anglický název souboru přímo odkazuje do jazzového zámoří. Steamboat znamená parník, Stompers je označení vůkol řeky Mississippi pro lidi, kteří do rytmu klepou, nebo dupou nohou.

Prvním kapelníkem Steamboat Stompers byl František Hrůza. Po čtyřech letech ho vystřídal českobudějovický rodák Jiří Kadlus, jenž část dětství prožil v Majdaleně u Třeboně a tuto kapelu  více než čtyři desítky let vedl. Kornetistovi a kapelníkovi Jiřímu Kadlusovi, který zemřel v roce 2016, by 16. listopadu bylo osmdesát.

„Steamboat Stompers se o přízeň posluchačů vždy ucházeli, aniž se podbízeli a dělali ústupky obecnému vkusu. Chtěli, aby hraní bavilo je samé a aby byla dobrá nálada v hledišti.“ To jsou slova dlouholetého vedoucího člena legendární dixielandové kapely Jiřího Kadluse, která mohou být zároveň i dobrou pozvánkou k poslechu prvního výběrového záznamu českobudějovického rozhlasového vystoupení Steamboat Stompers.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.