Patron letošních Večerů S Luboš Hrdlička a jeho První sníh a další pěkné písničky

V pořadu Koncertní ozvěny od Tří lvů přinášíme občasné zvukové návštěvy velmi zajímavě pojatých, multižánrových Večerů S v českobudějovickém Divadle U Kapličky. Jejich letošním patronem je známý jihočeský písničkář Luboš Hrdlička.

„Přiznám se, že se v této roli cítím velmi příjemně a jsem rád, že jsem ji dostal. Je to bezva pocit,“ říká pětašedesátiletý zpěvák, kytarista a autor. Českobudějovický rodák Luboš Hrdlička je nesporně obdivuhodnou osobností jihočeské scény.

Stál u začátku legendárních Nezmarů a byl dva roky jejich členem. V 80. letech vedl se svou tehdejší paní Miluškou úspěšné duo M+L a také kapelu Tahák. Později s kamarádem Pavlem Zajícem vytvořil dvojici P+L, která natočila zhruba před dvacetiletím album s názvem Všechno je jinak.

Luboš Hrdlička je autorem písniček, které jsou tak dobré, že nemohou zestárnout – jako Musíš jít dál, Cestám a stromům, Ohnivej anděl nebo Za oknem, která se stala pod názvem Písek v podání jihočeské folkové kapely Nezmaři také folkovým evergreenem. Ostatně zazní v našem výběru z recitálu písničkáře Luboše Hrdličky v Divadle U Kapličky. 

Luboš Hrdlička tam 8. října zazpíval a zahrál také další písničky, za jejichž kvalitu a opravdovost ručí i svým dosavadním životním příběhem – Tobě, Most, Blázen za komínem, Svíce, Ukolébavka a Podivín. Ovšem jeden song je jeho pouze po stránce slovesné. Autorem melodie je totiž Paul Simon, který ji v duu s Artem Garfunkelem proslavil v 60. letech jako The Sounds of Silence, tedy Zvuky ticha. A v uchopení Luboše Hrdličky se jmenuje taktéž poeticky – První sníh.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související