Srdce z šípků a věnec s listy a malou dýní. Tipy Moniky Brýdové na podzimní výzdobu

9. říjen 2019

Podzim je krásný čas plný barev a rozhodně se vyplatí si ho víc pustit do bytu. To si myslí českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. V pořadu Dámská jízda proto nabídla inspiraci na podzimní výzdobu.

Jednoduchou dekorací, kterou můžete tvořit i s dětmi, je srdce z šípků. „Sesbírejte šípky, pak každý z nich propíchněte a navlékejte na pevnější drátek. Z drátku vytvarujte srdíčko,“ popisuje Monika Brýdová.

Šípkové srdce se hodí například jako ozdoba na dveře. „Já ho pověsila na balkon a předpokládám, že během zimy si ptáčci šípky odnesou jako potravu. To červené srdíčko vypadá na balkoně opravdu nádherně, svítivě,“ dodává Monika Brýdová.

Další vhodnou dekorací je podzimně laděný věnec. Ozdobit můžete korpus, který nabízejí obchody. „Aby věnec vydržel, rozhodla jsem se vyrobit lístečky z mechové gumy moosgummi. Vystříhala jsem tvary listů a gumu je možné i obarvovat, k tomu jsem použila takové ty polštářky na razítkování,“ radí Monika Brýdová.

Čtěte také

Mechovou gumu navíc doporučuje přežehlit žehličkou na zapnutou na druhý stupeň. „Guma se lehce zkrabatí, a dokud je měkká, můžete do ní vyrýt žilnatinu, takže lístky vypadají opravdu věrohodně,“ říká Monika Brýdová.

K lístečkům na věnec ještě vyrobila malou dýni. „I když nemám ráda Halloween, tak i pro mě dýně znamená podzim. Vzala jsem polystyrenovou kouličku, obalila oranžovým krepákem a trochu dotvarovala. K tomu jsem přidala pár červených korálků podobných jeřabinám a krásný věnec je na světě,“ vypráví.

„Někdy stačí málo, aby to bylo hodně. A já si myslím, že u tohohle věnce se mi to povedlo,“ uzavírá Monika Brýdová. Podrobný návod na výrobu podzimních dekorací zveřejní také na svém webu brydova.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.