Z listů můžete vytvořit krásné podzimní dekorace, třeba kytici nebo svícen

15. říjen 2015

V podzimních dnech leží všude spousta krásně zbarveného listí. Byla by škoda ho nevyužít. Českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová přišla s nápady na podzimní dekorace do pořadu Dámská jízda.

Velmi krásná je podle Moniky Brýdové například kytice z javorových listů. „Nasbírejte pět nebo šest velkých javorových listů. Je důležité, aby byly ještě pružné, měkké, nesmí už být vyschlé. Postupně každý list přehněte napůl, zatočte do ruličky a přidávejte k sobě. Dole kytici uchyťte a svažte,“ popisuje.

Kytice vám pak bude dlouho zdobit byt. „Její kouzlo je v tom, že nejprve je hodně baculatá a do adventu pomaličku sesychá, ale pořád zůstává krásná. Takže vydrží, dokud nezačneme doma měnit dekorace za vánoční,“ popisuje Monika Brýdová.

S podzimními listy můžete také prakticky zadarmo vyrobit krásný svícen. „Stačí vzít nějakou zavařovací sklenici, nasbírat pár krásných listů a potom je tavnou pistolí připevnit kolem dokola sklenice. Převážete stužkou, pod svícen můžete dát hezký kousek látky, do sklenice nasypat červené fazole nebo něco jiného krásného. Do svícnu zasadíte čajovou svíčku, a když ji zapálíte, tak bude prosvítat přes listy. Máte tak doma kousek podzimu,“ radí Monika Brýdová.

A fantazii se meze nekladou. Listy je možné využít na celou řadu dalších dekorací, například věnec. Pokud chcete, aby déle vydržely, je dobré dát každý list mezi dva voskové papíry a navoskovat.

Monika Brýdová přinesla do pořadu Dámská jízda kytici z javorových listů i listy ozdobený svícen

Tipy, jak prozářit podzimní dny, si poslechněte v pořadu Dámská jízda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.