Sněží, sněží, ještě fousy, mitru a plášť, přijde Mikuláš. Unikátní mikulášská písničková nadílka

5. prosinec 2021

Městem chodí Mikuláš, mohli bychom si vypůjčit titul jednoho docela pěkného televizního filmu Karla Kachyni. Tak to chodí o pátém prosinci, přičemž svátek světce, svatého Mikuláše připadá na den následující. Nic nebrání tomu, abychom si udělali malou mikulášskou písničkovou besídku i nadílku.

Můžeme říci, že původně pěkné obyčeje a zvyklosti v současnosti mnohde pozbyly svou poetickou příchuť, uchovávající dříve v dětské duši na dlouhou dobu nezapomenutelnou vzpomínku. Staly se spíše obdobou masopustních průvodů s rachejtlemi a dělobuchy.

V písničkové mikulášské sestavě vezmeme na sebe barvy domova s poukazem na patnáct roků staré vydařené album písničkářského supertria Jaroslav Samson Lenk, Vlasta Redl, Slávek Janoušek. Sněží, sněží, ještě fousy, mitru a plášť, přijde Mikuláš, možná přijde Mikuláš. To jsou slova z oblíbené písničky Sto barevných slov, do nichž se dostal i čert. A podíleli na nich všichni tři pánové, kdežto autorem hudby je Jaroslav Samson Lenk, který na okraj této písničky poznamenal: „On tam nakonec toho čerta s Mikulášem, když chtěl napsat třetí sloku, vpašoval Vlastík Redl.“

Nabídneme vám také osobité pojetí chvilek před svatým Mikulášem podle Radůzy, šansoniérky, písničkářky a harmonikářky, z jejího alba …A při mně stůj z roku 2003.

Na, řekněme, písničkářské vlně setrváme, ovšem vrátíme se spíše do světa dětí, kterým bylo zejména věnováno album vypravené před 11 roky firmou Indies Scope s názvem Bongo BonBoniéra. Na něm vedle právě třeba Radůzy, Žambochů, Jablkoně, Vodňanského a Skoumala a dalších je i velmi milá skladbička zpěvačky a textařky Lady Šimíčkové a autora hudby, pianisty a kytaristy Ivo Cicvárka s oslovením Mikuláši! A také Ivo Cicvárek na tuto písničku, která stála svým způsobem na počátku společné písničkářské cesty s Ladou Šimíčkovou, pod Světly ramp zavzpomínal.

Ano, dobrotivý, laskavý Mikuláš je hlavně a především pro děti, a tak je přirozené, že i další písnička, tentokrát vzešlá z německého jazykového prostředí, oslovuje dětské posluchače. Snaží se o to svou tvorbou Kati Breuer, učitelka hudby, žijící ve Stuhru u Brém, kde provozuje soukromou hudební školu pro děti od 12 měsíců do 14 let, jak sama uvádí... Skládá dětské písně, píše knihy a natáčí desky pro ranou hudební výchovu pro různá nakladatelství.

Čtěte také

Jedna dětská písnička Kati Breuer byla oceněna v roce 2007 v soutěži KinderLiederWelt pořádané rozhlasovou stanicí WDR 5 z Kolína nad Rýnem a organizací UNICEF, tedy Dětského fondu OSN. Na svém albu Weihnachten ist immer schön, Vánoce jsou vždycky hezké, má Kati Breuer, obklopena dětskými zpěváčky, i tuto roztomilou písničku Nikolaus (Komm zu mir nach Haus), Mikuláši, přijď ke mně domů.

Slavná pětice kalifornských plážových hochů, čili Beach Boys, může zdánlivě vyvolávat obrazy nesouvisející se zimní vánoční idylou: surfující mladíky, opálená děvčata a horký letní den. V listopadu před 57 roky však Beach Boys poslali příznivcům milý dárek jiného druhu – speciální album s dvanácti vánočními písničkami.

Téměř polovina songů z alba je autorským dílem Briana Wilsona. Vánoční elpíčko si úspěšně vedlo na americké hitparádě, ale už s ročním předstihem zaujal vánoční singl Beach Boys s písničkou Little Saint Nick, Malý svatý Mikuláš, kterou napsal Brian Wilson částečně během rande a zpěvák kapely Mike Love se po mnoha letech soudně domohl přiznání spoluautorství. Jinak text odpovídá tehdejšímu zaměření Beach Boys s lyží na kolečko, tobogánem i půltuctem jelenům a velkou rychlostí.

Z vánoční Kalifornie 60. let od Beach Boys ještě na závěr přejdeme k humoru, ale trochu jinému, uloženému do pěknou češtinou vyzdobených soudniček jindřichohradeckého zpívajícího advokáta Iva Jahelky a velmi vhodným příkladem může být jeho Balada o mikulášské nadílce.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související