Skoro každý den se vydává na cestu pojízdná výkupna hub. Lidem platí za hřiby, křemenáče i lišky

30. červenec 2021 14:43

Ode vsi ke vsi, od města k městu, z Domažlicka až na Šumavu. Skoro každý den se vydává na cestu pojízdná výkupna hub. O houbaře nemá nouzi, může se spolehnout na pravidelné dodavatele.

„Já mám pár hříbků a křemenáče. Houby nejím, ale rád chodím do lesa,“ ukazuje pan Zdeněk malý košík hub, které přišel prodat, na zastávce výkupny ve Vimperku. Utržil 150 korun.

Pojízdná výkupna hub v podobě červené dodávky přijíždí každý den kromě soboty. Několik let houby přináší i paní Magda. Tentokrát má přes 25 kilo lišek. „Sbíráme tak čtyři hodiny ve dvou, někdy to zvládneme rychleji, ale musí se chodit daleko. Je tu hodně houbařů, takže u krajů se člověk nechytá. Než přijdeme na opravdu pořádné místo, ujdeme třeba i pět kilometrů,“ popisuje.

Pojízdná výkupna hub Pavla Sándora jezdí z Domažlicka až na Šumavu

Za houby paní Magda získala přes tři a půl tisíce korun. „Je to prostě příjemný koníček a dobře zaplacený,“ komentuje.

Kvůli teplým dnům v minulém týdnu je houbařská sezóna trochu v útlumu, provozovatel výkupny Pavel Sándor má ale i tak hub dostatek. Může se totiž spolehnout na pravidelné dodavatele. „Jezdím sem třináct let, tak znám každého. Chodí ke mně lidé, kteří rádi houbaří, ale houby nejí,“ říká.

Vykoupené houby rodinná firma Pavla Sándora suší nebo nakládá. „Jezdíme každý den kromě soboty. V sobotu se snažíme vyprázdnit chlaďáky, všechno zakonzervovat, abychom mohli přes týden zase vykupovat,“ popisuje.

Čtěte také

Se svou pojízdnou výkupnou brázdí kraj od Volar po Hartmanice. „Mám svoje zákazníky, ti už jsou naučení, jak má houba vypadat. Často zastavím i u nich doma, už jsme spíš přátelé než obchodníci. Baví mě to, je to super,“ dodává.

Dřív vykoupené houby putovaly i do restaurací, ale to se s koronavirovou pandemií změnilo. „Když jsou přebytky, máme restaurace nasmlouvané z dřívějška, ale covidová doba je špatná. Zásobování u restaurací nefunguje jako dříve. Běžná restaurace si u nás koupila třeba sto kilo lišek do zásoby, ale teď je prostě hloupost zásobit se, protože nevíte, kdy vám to zase zavřou,“ vysvětluje Pavel Sándor.

Pojízdná výkupna bude jezdit až do poloviny října.

Spustit audio

Související