Práce na vesnici v zemědělství je smysluplná a krásná, říká majitelka hoslovické farmy

12. květen 2021

Terezie Daňková je majitelkou farmy v jihočeských Hoslovicích. Kromě chovu krav a ovcí se věnuje oblíbené agroturistice, pořádá rodea a také obnovila tradici prvního jarního vyhánění dobytka.

Její životní dráhu předurčila rodina. „Můj tatínek je veterinář, maminka zootechnička, takže jsem vyrostla v zemědělské rodině. Pak jsem šla do Prahy a tam jsem zjistila, že práce na vesnici v zemědělství, pro zvířata, pro výrobu potravin je smysluplná, krásná a báječná, tak jsem se k ní po deseti letech ve městě vrátila,“ vypráví.

V Hoslovicích Terezie Daňková chová ovce, krávy a má také malé stádo koní, se kterým pracuje na pastvinách. Nechybí ani slepice nebo prase. „To je ale spíš součástí toho vesnického života, ne něco, co by tvořilo ekonomii farmy,“ vysvětluje s úsměvem.

K životu na hoslovické farmě patří už řadu let tradiční vyhánění dobytka na první jarní pastvu. „Podle zjištění kolegů ze strakonického muzea se vyhánělo po staletí. Slavnost prvního vyhnání dobytka je asi dokonce starší než písmo a mě se to vždycky moc líbilo. Když jsme začali farmařit, tak jsem to zorganizovala a tradice se postupně nabaluje. Když vyženete dobytek z chlíva na první jarní trávu, je to něco báječného,“ říká Terezie Daňková.

Celý rozhovor s majitelkou farmy v Hoslovicích si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související