Školu v Letech obsadili v květnu 1945 němečtí uprchlíci a vojáci. Učitel musel lézt do bytu po žebříku

Obec Lety na severním Písecku je známá bývalým koncentračním táborem a likvidací velkokapacitního vepřína. Ale o událostech, ke kterým v obci došlo na konci druhé světové války, se vůbec nemluví. Tak si je pojďme připomenout.

Při leteckém náletu 29. dubna 1945 zahynuli František Skála z nedalekého Šerkova a Anna Bejčková. Oba dva připomínají skromné kamenné pomníčky u silnice.

Dramatické chvíle se odehrávaly ve školní budově, obsazené německými uprchlíky a vojáky, kterých se tam na začátku května nacházelo kolem 150. Zaplnili nejen třídy, ale i půdu a chodby, a to tak, že zamezili rodině řídícího učitele Jaroslava Kokošky dostat se do bytu. Celé tři dny lezli Kokoškovi domů oknem pomocí žebříku.

Mezi Němci byl i jeden poddůstojník, který se po příchodu Rudé armády na půdě školy zastřelil, jeho manželka se oběsila.

Po vyklizení školy, kde po Němcích zůstalo množství šatstva, zbraní nebo obvazů, následoval její několikadenní důkladný úklid a úpravy, aby mohlo dojít k rychlému obnovení výuky. Stalo se tak 28. května.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.