Impozantní dvůr Bisingrov stojí na Písecku. Areálu dominuje cihlový komín z doby, kdy tu byl lihovar

19. červen 2024

Nevšedně znějícím jménem Bisingrov se označuje honosný dvůr východně od Čimelic na Písecku. Jeho jméno pochází od šlechtického rodu Bissingenů z Bissingen, kteří čimelické panství vlastnili v 18. století.

V módním barokním duchu vytvořili v okolí unikátní komponovanou krajinu s různými osovými symetriemi, která je pro svou zachovalost chráněna jako krajinná památková zóna Čimelicko-Rakovicko.

Součástí je rovněž hospodářský dvůr z poloviny 18. století, nazývaný původně německy Bissinger Hof, později česky Bisingrov, který byl pohledovou osou spojen mimo jiné s 1,5 kilometru vzdáleným čimelickým zámkem.

Velký dvůr je impozantní stavba s členitým půdorysem, připomínající v mnohém nějakou zámeckou stavbu s otevřeným nádvořím. Čelo tvoří netypicky několikrát zalomená budova, na opačné straně stojí dvojice polygonálních věžiček, jakýchsi ozdobných altánků.

Areálu, dnes bohužel značně zchátralému, dominuje cihlový komín z doby, kdy dvůr od konce 19. století fungoval jako lihovar.

Celkový velkolepý dojem z památky umocňuje její umístění na poloostrově a zrcadlení v rybniční hladině. Původní rozlehlý rybník je dnes rozdělen na dvě plochy úzkou sypanou hrází dlouhou 100 metrů, po které ke dvoru vede jedna z přístupových cest.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související