Když přestal zámek v Libějovicích šlechticům vyhovovat, nechali postavit nový. Do dnešních dnů zůstaly oba

27. září 2024

Správní centrum se dvěma zámky pro více než třicet okolních vsí. Nejstarší zmínka o Libějovicích na Strakonicku pochází z roku 1264 a od 14. století se tu vystřídalo několik šlechtických majitelů.

Od Malovců po Buquoye, kteří Libějovice získali jako konfiskát za třicetileté války. Od nich je roku 1801 koupili Schwarzenbergové. Ti je později spojili s Netolicemi, což byl pro libějovické panství pomyslný začátek konce.

Po vzniku republiky došlo k částečnému zestátnění a v rámci pozemkové reformy k rozparcelování. To málo, co zbylo, pak přešlo po druhé světové válce na stát zcela.

Naštěstí se nám dochovala obě libějovická sídla, starý i nový zámek. Ten první vznikl přestavbou původní tvrze v 16. století přičiněním Peška Malovce z Malovic, ale koncem 17. století přestal Buquoyům vyhovovat.

Hrabě Filip tedy nechal vystavět zcela nové barokní sídlo, které potom Schwarzenbergové zvýšili o jedno patro a empírově upravili. V krajině je nový zámek propojený více než 250 let starou, převážně lipovou alejí s Lomcem a kaplí svaté Maří Magdaleny u Chelčic.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související