Školní potřeby jsou nejdražší v historii. Rodiny, kterým schází peníze, mohou žádat o příspěvek

28. srpen 2024

Ekonomové spočítali, že školní výbava pro dítě, které jde do první třídy a nic nepodědí po starších sourozencích, vyjde letos na zhruba 7200 korun. To je historicky nejvyšší částka. Sociálně slabším rodinám, pro které by šlo o velký zásah do rozpočtu, pomůže v této situaci stát. Téma rozebírá pořad Přímá řeč.

„Nárok na mimořádnou okamžitou pomoc může vzniknout osobě, která nemá vzhledem k příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dostatečné prostředky na úhradu odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte,“ uvádí Martin Buše z Úřadu práce České republiky.

Žádost lze podle něj podat různými způsoby, ale doporučuje vše řešit osobně na pobočce Úřadu práce. „Tam se hned ujistíte, že Úřadu práce poskytujete veškeré podklady, na základě kterých bude moci o nároku rozhodnout,“ vysvětluje.

Čtěte také

Rodiny mohou získat příspěvek na základní školní pomůcky, aktovku, cvičební úbor, přezůvky, ale také například školu v přírodě nebo pobyt na lyžařském výcviku.

Počet žádostí podle Martina Buše celorepublikově meziročně mírně stoupá. „Nejvíce žádostí samozřejmě úřad eviduje v září s příchodem nového školního roku. Jihočeský kraj má ale v porovnání se zbytkem republiky jeden z nejnižších počtů přijatých žádostí,“ doplňuje.

Maximální výše dávky je do výše nákladů, o které žadatel žádá. Maximální roční limit je stanoven na desetinásobek životního minima jednotlivce, tedy 48 600 korun. „Nicméně případy maximálního čerpání příspěvku jsou skutečně ojedinělé. Vyšší částky jsou čerpány zejména v souvislosti se sociálně právní ochranou dětí,“ říká Martin Buše.

Celý pořad Přímá řeč o nákladech na školní potřeby si poslechněte online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související