Skladbu Bílé Vánoce zpívá v české coververzi Rudolf Cortés, originál proslavil Bing Crosby

24. prosinec 2023

Nesmrtelná skladba White Christmas, jíž se v průběhu času v domovské Americe i leckde jinde po světě chopil bezpočet interpretů, má u nás asi nejpůvabnější verzi díky hlasu Rudolfa Cortése a muzikantské preciznosti Orchestru Karla Vlacha, kteří ji silami společnými takto zvěčnili v roce 1955.

Do paměti se posluchačům zasekla samozřejmě dřív, ve válečném roce 1942. A to díky působivému podání legendárního Binga Crosbyho. Krásně melodicky vystavěnou písničku dalšího z klasiků americké hudební školy Irvinga Berlina nazpíval pro film Holiday Inn.

Skladbu v podání Binga Crosbyho a její českou coververzi s hlasem Rudolfa Cortése můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.