Skaut je nepromokavý a mrazuvzdorný. I to poznají návštěvníci ukázkového tábora v Budějovicích

13. duben 2023

Tradiční Skautskou pouť pořádají v sobotu 15. dubna českobudějovičtí skauti. Váže se k svátku svatého Jiří, patrona českých Junáků, i když jej letos z organizačních důvodů předběhne o více než týden. Akce má v jihočeském krajském městě dlouhou historii, v Česku je ojedinělá. Návštěvníkům se otevře ukázkový skautský tábor pod širým nebem.

„Veřejnost si tam může vyzkoušet různé typicky skautské aktivity,“ zve Michal Štrobl alias Vločka, vedoucí junáckého střediska Vavéha v Českých Budějovicích. „Kolotoče ani skákací hrad tedy nečekejte, zato, pokud počasí dovolí, bude k dispozici trampolína, horolezecká stěna, uskuteční se koncerty skautských umělců, vystoupí Teátr Víti Marčíka, na návštěvníky čekají rukodělné činnosti, skautský jarmark a další aktivity,“ dodává.

Sokolský ostrov zaplní družinová stanoviště. Na jejich organizaci se podílí družinová rádkyně Alžběta Čížková alias Blondie. „Stanoviště jsou určena především menším dětem, které si budou moci vyzkoušet dovednosti ze skautského prostředí, to, co běžně děláme na schůzkách a výpravách,“ upřesňuje.

I jízdy na loďkách patří ke skautu a českobudějovické pouti. „Máme několik oddílů vodního skautingu, základna Valcha je v sousedství Sokolského ostrova u sportovní haly,“ potvrzuje Vločka. Junáci se podle něj opět chystají vyplout, a to i za případného deště a sněhu. „Skauting má sice jenom deset zákonů, ale existují na ně vtipné parafráze. A jedna z nich zní, že skaut je nepromokavý a mrazuvzdorný. My ale doufáme, že se počasí umoudří,“ usmívá se.

I kdyby nepříznivá předpověď na víkend vyšla, skautské zákony předepisují svým členům mimo jiné veselou mysl. „K našim zákonům dále patří třeba pravdomluvnost, čistota v myšlenkách, slovech i skutcích, ale například také hospodárnost. Je to naše náplň a krédo,“ připomíná vedoucí střediska Vavéha.

Čtěte také

Skautská pouť v Českých Budějovicích je podle Michala Štrobla ojedinělá. „Jinde v republice se konají spíš interní skautské akce a svatojiřské ohně,“ podotýká. Akce pro veřejnost v jihočeské metropoli má dlouhou a spletitou historii, propojenou s dějinami skauta, které byly na našem území dramatické, a také s různými místy konání.

„Máme fotografie ze třicátých let, kdy skauti pořádali průvody po městě a pouť zakončovali na Piaristickém náměstí. Od té doby se občas měnila stanoviště, ať už to bylo nábřeží u Železné panny, Sokolský ostrov, náměstí Přemysla Otakara II. a další. Vždy ale průvod směřoval k centru,“ doplňuje Vločka.

Se současnou poutí mělo někdejší putování společnou hlavní myšlenku – představit lidem aktivity skautů. „Průvody už dnes neděláme, ale vždycky tu byl ukázkový skautský tábor pro veřejnost. Chceme, aby rodiče dětí a další lidé viděli, co děláme,“ říká Blondie. Letošní Skautská pouť se koná na českobudějovickém Sokolském ostrově v sobotu 15. dubna od 9.30 do 16.30 hodin.

Celý rozhovor s českobudějovickými skauty Alžbětou Čížkovou a Michalem Štroblem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.