Pionýři jsou aktivní i v moderní době. V Českých Budějovicích teď například zachraňují Husovku

23. únor 2023

Zhruba 15 tisíc členů má v současné době pionýrská organizace v České republice. Funguje jako spolek a jmenuje se jednoduše Pionýr. Tak jako v dobách minulých, i nyní se věnuje hlavně dětem a mimoškolní činnosti. Už ale bez ideologie, dušuje se člen výkonného výboru České rady Pionýra Dušan Pěchota. Současní pionýři podle něho sportují, lepí modely, hrají divadlo, jezdí na letní tábory, ti starší darují krev.

V Českých Budějovicích pionýři aktuálně také zachraňují Husovku. „Pionýr získal v roce 2003 od Fondu dětí a mládeže z majetku po bývalém Socialistickém svazu mládeže objekt, kterému říkáme Husovka, protože je na Husově třídě v Českých Budějovicích. Lidé dům znají také jako Divadlo U Kapličky, protože tam s námi sídlí divadelní spolek J. K. Tyl a využívá náš sál,“ upřesňuje Dušan Pěchota.

Problém byl v tom, že k domu v době převodu nepatřil pozemek pod ním. „Vlastnická struktura byla nevyjasněná a všichni nám říkali: Počkejte, až bude před volbami, počkejte po volbách, až se vymění ministr a tak dále… Jenže před dvěma lety stát řekl, že nám ten pozemek odprodá, ovšem ne za cenu odhadní, ale o sto procent vyšší,“ líčí člen výkonného výboru České rady Pionýra.

„Samozřejmě jsme ty prostředky neměli. Tehdy to bylo 4,1 milionu korun,“ pokračuje. A tak pionýři žádali Babišovu vládu o řešení. „Žádali jsme nějakou úlevu, spolupráci, splátky a podobně, ale to se nepovedlo. Následně šel pozemek do veřejné dražby, takže teď stál 5,5 milionu. Ty peníze jsme si museli půjčit,“ dodává.

Nyní se organizace Pionýr snaží získat finanční prostředky alespoň zčásti zpět. „Uspořádali jsme sbírku. Já jsem si vzpomněl na nápis nad oponou Národního divadla – my taky máme oponu – a říkám tomu Pionýři sobě. Ale nejsou to jen pionýři, kdo do sbírky přispívají, aby ten dům zůstal dětem a spolkům,“ říká Dušan Pěchota. Vedle Pionýra a divadelního spolku J. K. Tyl totiž v budově sídlí třeba i Radambuk, což je Rada dětí a mládeže budějovického kraje.

Čtěte také

Že by šli jinam, si pionýři podle Dušana Pěchoty neuměli představit. „Baráků, které mají sál a klubovny, je strašně málo. Nedovedu si v Budějovicích vybavit jiný dům, kde bychom začali znovu,“ vysvětluje.

Dům dětí a mládeže v Hardtmutově vile v Českých Budějovicích by takové požadavky splňoval a kdysi pionýrům opravdu patřil, dnes už tomu ale tak není. „Býval to pionýrský dům, ale po revoluci se struktury zpřetrhaly, vše se přeměnilo, z Pionýra odešla spousta lidí do jiných spolků,“ komentuje Dušan Pěchota bez nostalgie.

Každopádně Husovka je teď podle jeho slov zachráněna. „Vypadá to, že už nám ji nikdo nevezme. Zbývá jenom dořešit finance, ale peníze nejsou vždycky to nejvíc,“ dodává. Pionýři hodlají část kupní ceny pokrýt z prodeje svého objektu na českobudějovickém sídlišti Vltava. Tamní klubovnu přebírá město a dál v ní údajně počítá s volnočasovými aktivitami pro děti a mládež.

Celý rozhovor s Dušanem Pěchotou o činnosti spolku Pionýr si poslechněte online. Dozvíte se třeba, jaký mají dnešní pionýři kroj, zda se kamarádí se skauty a jestli i dnes u nich existuje přímá spojitost s nějakou politickou stranou.

Spustit audio

Související