Sídlo podnikatele, pak jesle i squat, teď kulturní centrum. Osud Kralovy vily v Prachaticích je ale stále nejistý

23. červenec 2023

Funkcionalistickou vilu si nechal ve 30. letech 20. století v jihočeských Prachaticích postavit Johann Nepomuk Kral, zdejší významný podnikatel. Kvůli svému německému původu ji ale během poválečného odsunu musel opustit a od roku 1948 dům patří městu. Jeho osud je spletitý, byl prázdný a zanedbaný, stále mu hrozí demolice, ale momentálně žije kulturou. Tu sem přináší spolek mladých lidí Živá vila.

„Je to klasická dvoupodlažní vila. Přízemí bylo určeno pro společenské akce, je tady obývací pokoj, pracovna původního majitele, jídelna a zázemí pro kuchařku a kuchyně. Nahoře v patře jsou potom soukromé pokoje – ložnice, dětské pokoje, šatna a koupelna,“ ukazuje Barbora Koritenská, předsedkyně spolku Živá vila.

Kralova vila v minulosti sloužila jako jesle a mateřská škola, pak ale zůstala prázdná a stal se z ní chátrající squat.

„My jsme se o vilu začali zajímat asi v roce 2014. Zpočátku nám šlo jenom o to, aby ten dům nebyl prázdný. On je vlastně odsouzený k demolici kvůli plánované stavbě silniční přeložky. Jak jsme se postupně dozvídali víc a měli možnost nahlédnout dovnitř, viděli jsme, že je to poměrně architektonicky cenný objekt, na Prachatice docela progresivní,“ říká Barbora Koritenská.

Plán na stavbu nové silnice, kvůli které by měla jít Kralova vila k zemi, je podle ní starý desítky let. „Zjistili jsme, že je to projekt asi z šedesátých let a od té doby se tak nějak pořád posouvá. Říká se, že někdy v budoucnu bude, ale je to jen taková čára na mapě. Bylo vydané územní rozhodnutí, které loni vypršelo, takže podle nás má smysl usilovat o záchranu té budovy,“ popisuje.

Čtěte také

Spolek Živá vila dřív na místě pořádal hlavně akce pro mladší generaci, to teď chce změnit. „Zjistili jsme, že o to není až takový zájem, protože většina mladých lidí z Prachatic odchází. Trochu jsme naši činnost přehodnotili a budeme se snažit spíš zaujmout střední až starší generaci. Jsme zároveň v kontaktu se synem původního majitele a ten by tu velmi rád do budoucna viděl centrum česko-německého setkávání, takže i tímto směrem uvažujeme,“ vysvětluje Barbora Koritenská.

Asi největší akcí v prachatické Kralově vile je Vivat Vila, letní multižánrový hudební festival, který se odehrává přímo v domě a na zahradě. „Lidé si můžou celou vilu projít, máme i komentovanou prohlídku. Během akce se snažíme nejen oživit vilu, ale zároveň trošku expandujeme do centra města, kde pořádáme různé přednášky, literární čtení, divadla pro děti a podobně,“ líčí Barbora Koritenská.

Celý rozhovor s Barborou Koritenskou o minulosti i současnosti Kralovy vily v Prachaticích si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.