Lví hlava znovu chrlí vodu. Kašna v zahradě Hardtmuthovy vily v Českých Budějovicích po mnoha letech ožila

5. listopad 2022 08:33

Z chrliče ve tvaru lví hlavy v zahradě Hardtmuthovy vily v Českých Budějovicích, kde teď sídlí dům dětí a mládeže, už zase proudí voda do kamenné kašny. Honosná neobarokní památka v průčelí vily je po desítkách let funkční.

„Je to skvělé. Myslím si, že takto to tady vypadalo opravdu naposledy před sto lety. To, že jsme kašnu po takové době oživili, je určitě počin nejenom pro samotnou vilu, ale i pro historickou část Budějovic,“ komentuje ředitelka domu dětí a mládeže Hana Korčáková.

Kašna podle ní už byla v dezolátním stavu. „Rozpadala se takovým způsobem, že jsme se rozhodli, že je opravdu nutné ji opravit. Začali jsme tedy žádat o peníze, ale to vyžaduje spoustu času,“ vzpomíná.

Čtěte také

Několik měsíců strávil v zahradě Hardtmuthovy vily sochař a restaurátor Richard Rudovský. „Střed kašny je udělaný z větší části znovu, musela se odbourat i část základů pod balustrádou. Boční strany byly částečně zřícené do prostoru a vlastně to celé nedávalo smysl, ztrácelo to parametry a náležitosti díla,“ popisuje.

Kašna podle něj vznikla v roce 1910. „Musel jsem tedy přemýšlet, jak použít moderní prostředky a sladit je s původním vzhledem. Pravdou je, že je to obohacené o nové prvky, třeba povrch mušle, který krásně chrání tu architekturu a zároveň se tam voda rozehraje,“ ukazuje.

Zcela nové jsou dvě žabky v rozích. „Ty jsem dělal úplně na závěr, a to záměrně. Jsou to žabky, se kterými jsem se rozloučil. Když jsem je odvážel z ateliéru, každá dostala pusu. A říkal jsem jim: Holky, vy to tady budete hlídat,“ směje se Richard Rudovský.

Kašna u Hardtmuthovy vily v Českých Budějovicích bude lidem běžně přístupná každý všední den v době, kdy je vila otevřená pro kroužky a různá setkání.

Spustit audio

Související