Restaurátoři obnovují sochu Jana Žižky v Táboře. Začali rukou, ve které husitský válečník drží palcát

19. květen 2021 17:22

Pomník se sochou Jana Žižky z Trocnova na hlavním náměstí v Táboře se zahalil do lešení. Dílo z roku 1884 projde obnovou, která potrvá do začátku letních prázdnin. Město za restaurátorské práce zaplatí téměř čtvrt milionu korun.

Odborníci jako první ošetřují Žižkovu pravou ruku, která třímá palcát. „Teď se soustřeďujeme na to, že tahle ruka má prasklinu. Snažíme se ji zespodu uzavřít a shora to chceme zalít lepidlem, aby to drželo. Vevnitř je čep, který reziví, a potřebujeme ho obalit tím lepidlem,“ popisuje sochař a restaurátor Ivan Tlášek.

Při práci může společně s kolegou Richardem Rudovským spatřit i věci, které ostatním zůstávají skryté. Dostanou se třeba až k Žižkovu obličeji. „Podívejte se pod tu pásku. Vidíte, že to oko je doopravdy slepé, že sochu udělali anatomicky správně, není tam jen ta páska,“ upozorňuje Richard Rudovský.

Restaurátoři musí začistit i necitlivé opravy z minulosti. „Staré hrubé vysprávky se musí korigovat diamantovými brousky, přírodním brusivem, postupně doplňovat tmelem na bázi přírodních plniv a barviv a barevně sjednotit do původního tónu kamene, hořického pískovce,“ vysvětluje Richard Rudovský.

Čtěte také

Na náměstí v Táboře původně stávala jiná Žižkova socha, kterou roku 1877 vytvořil tehdy začínající sochař Josef Václav Myslbek. Slévárna z pražských Vršovic ale k jejímu odlití použila namísto čistého bronzu nekvalitní náhražkovou slitinu a socha dlouho nevydržela.

„Skutečně zhruba do roka se začala celkově hroutit a byla odstraněna. Bylo doporučeno vytvořit sochu novou z nějakého trvanlivějšího materiálu a byl zvolen hořický pískovec,“ potvrzuje historik Husitského muzea v Táboře Zdeněk Vybíral.

Nová socha z dílny sochaře Josefa Strachovského byla odhalena v roce 1884. Práce na její obnově mají skončit na začátku letních prázdnin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související