Hlavní schodiště hradu Rožmberk ozdobí ornamenty, restaurátoři mu vrací podobu z 19. století

1. březen 2020 14:18

Vrátit některým interiérům původní vzhled z poloviny 19. století chce správa hradu Rožmberk na Českokrumlovsku. Jako první na řadu přišlo mohutné schodiště vedoucí k hradnímu muzeu, které vybudoval rod Buquoyů pro svou majestátní reprezentaci.

Dlouho bílé zdi teď dostávají svou někdejší barevnost a mění se i části dřevěných schodů. Jako předloha restaurátorům slouží dobové akvarely Rudolfa von Alta zachycující původní výzdobu.

Restaurátor Josef Palouda z lešení vymalovává spodní části schodiště. „Oproti normální práci je to složité v tom, že schodiště je šikmé. Nahoru se člověk musí natahovat a o metr níž se už musí krčit nebo si rovnou kleknout,“ popisuje.

Ornamenty vymalovává podle papírových šablon. „Je to imitace gotických štukových výzdob. Tato výmalba se běžně dělala technikou tón tónu – šedá v šedá a poté se přimíchávala bílá barva. Zde nemáme základ šedý, ale takový nažloutlý v barvě zapadajícího slunce,“ ukazuje.

Hlavní nástupní schodiště hradu Rožmberk bylo léta zdobeno pouze bílou barvou. Restaurátoři ale mají k dispozici reprodukce akvarelu malíře Rudolfa von Alta z roku 1854, které dokládají původní výzdobu z 19. století.

Čtěte také

„Díky tomuto akvarelu jsme schopni vrátit podobu, která zde byla před 150 lety, a jsme opravdu zvědavi, kolik lidí si všimne té změny. Všechny stěny byly původně malovány takovou žluto-oranžovou barvou, kterou jsme zde našli v sondách. Proto jsme se tuto barvu rozhodli použít,“ dodává restaurátor.

Samotné dřevěné schody slouží jako vstup na hlavní prohlídkovou trasu a ročně po nich projdou desetitisíce lidí. „Schodiště pochází ze 40. let 19. století a rozhodně nebylo dimenzováno na tak velký počet návštěvníků. Některé dřevěné prvky byly už vyžilé a vlhkost také udělala své. Prvky, které chceme zachovat, ošetříme, natřeme a vrátíme zpět na původní místo,“ uvádí kastelánka hradu Andrea Čekanová.

Podobným způsobem chce správa hradu obnovit původní výmalbu ve všech místnostech hlavní prohlídkové trasy. Novou výzdobu vstupního schodiště si lidé budou moci prohlédnout už koncem března, kdy začne hlavní část návštěvnické sezóny.

Spustit audio

Související