V létě mě mrzí vodácká kultura, v září chodí zase fajnšmekři, říká kastelánka hradu Rožmberk

20. červen 2019

V létě si nemůže dovolit jet k moři, protože denně hrad navštíví až 1 600 návštěvníků, zimu tráví v pěti lidech. Život na hradě se může někomu zdát romantický, ale především je to velká dřina. Andrea Čekanová je kastelánkou hradu Rožmberk, kde také bydlí.

„Právě nám začínají ty nejhektičtější týdny. Průměrně hrad navštíví čtyři stovky lidí denně, když je ale o prázdninách deštivo, tak máme narváno, protože hrady jsou skvělou alternativou k pobytu v přírodě,“ říká kastelánka.

O prázdninách tu mají šest až osm průvodců. Sehnat je prý není docela jednoduché. „Prestiž provádět asi trochu upadá, ale mezi studenty máme stále několik srdcařů, kteří průvodcovství nemají pouze jako výdělek, ale chápou jej především jako skvělou příležitost naučit se vystupovat před lidmi a kočírovat je,“ vysvětluje Andrea Čekanová.

Komorní atmosféra a péče o návštěvníka

Vynález malíře da Vinciho je i na jihu Čech. Jeřáb na rozhlednu Jakobínka v Rožmberku

Věž Jakobínka, Rožmberk nad Vltavou

500 let od úmrtí italského umělce a vynálezce Leonarda da Vinciho připomínají i jihočeští památkáři.

Přes léto hrad Rožmberk nabízí tři prohlídkové trasy: hlavní prohlídkový okruh, trasu po soukromých apartmánech a zážitkový okruh Muzeum hrdelního soudnictví. V něm je k vidění řada replik mučicích nástrojů, které si mohou návštěvníci osahat i vyzkoušet na vlastní kůži.

Ročně hrad navštíví 50 až 60 tisíc návštěvníků, což se ve srovnání s nedalekým zámkem v Českém Krumlově může zdát jako malé číslo. Podle kastelánky to ale má svá pozitiva: „Máme čas se návštěvníkům věnovat, řekla bych hrát si s nimi. Panuje tu komorní atmosféra a to mnozí dokážou ocenit.“

Krom prohlídkových tras mají na Rožmběrku v hlavní turistické sezóně připravenou celou řadu kulturních akcí. Na začátku července bude otevřena výstava věnující se zálibám, kratochvílím i povinnostem aristokracie na bukvojském panství. „V druhé polovině prázdnin máme tradiční výstavu květinových aranží, tentokrát na téma byliny, takže to nebude jen o vizuální kráse a vůních, ale také o chutích,“ představuje výstavu Andrea Čekanová.

Kastelánka hradu Rožmberk Andrea Čekanová

Setkání se slavnými lidmi

Úplnou novinkou letošní sezóny je projekt S hostem na Rožmberku, což jsou neformální moderovaná setkání se zajímavými osobnostmi na nádvoří hradu. První se koná už v úterý 25. června od 20 hodin. Hostem bude návrhářka a designérka Blanka Matragi. „To je neskutečně zajímává osobnost, jejíž životní i pracovní dráha je plná dobrodružství, a přitom je ještě velmi skromná,“ nešetří slovy obdivu kastelánka.

Také další hosté nosí velké jméno. Pozvání přijali pilot Rallye Dakar Martin Macík, zahraniční zpravodaj Jakub Szántó nebo režisér, herec a scénárista Jiří Strach.

Na hradě Rožmberk je zkrátka na co se těšit. Ale na co se nejvíc těší sama kastelánka? „Nejraději mám září. To nás navštěvují fajnšmekři, kteří mají o památky opravdový zájem. Přes léto bývám někdy rozmrzelá z nekultivovanosti vodáckého turismu. Někteří lidé bohužel nemají elementární úctu k místu, k přírodě,“ shrnuje pozitiva i negativa své práce Andrea Čekanová.

autoři: Hana Šoberová , Jana Bártů

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.