Technici rozebírají repliku středověkého jeřábu, který pomáhal s opravou věže hradu Rožmberk

3. září 2019 16:43

Mise unikátní repliky středověkého jeřábu na věži Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou skončila. V těchto dnech stroj postupně sundávají odborníci na výškové práce.

Konstrukce postavená podle skici Leonarda da Vinci sloužila k obnově památky původními historickými postupy. Do výšky 40 metrů nad zemí postupně vynesla 25 tun materiálu.

Demontáž je ale nakonec mnohem náročnější, než památkáři předpokládali. „Je to náročné z toho důvodu, že čepy jsou zarostlé ve spojích a jde to špatně vyrazit. Teď momentálně sundáváme dva nejtěžší trámy, takže musíme postupovat opatrně, aby nám něco neujelo a nespadlo,“ popisuje specialista na výškové práce Jiří Novák.

„Jedna varianta byla, že budeme muset jeřáb kompletně zlikvidovat, rozřezat, to jsme nechtěli. Druhá varianta byla zdvihnout celý jeřáb pomocí helikoptéry, ale pilot avizoval, že únosnost helikoptéry je papírová, nikdy nevyzkoušená, a že by to bylo extrémní riziko. Nakonec jsme našli skupinu výškových expertů,“ připomíná šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Experimentální obnova věže Jakobínka pomocí repliky středověkého jeřábu byla podle něj především poctou Leonardu da Vinci, od jehož smrti letos uplynulo 500 let. „Toto je jediný stroj v praxi v Evropě vyzkoušený. Ukázalo se, že je beze zbytku funkční. Už teď víme, že zkušenosti, které jsme tu načerpali, využijeme i při jiných stavbách, kde není možné využívat těžkou techniku,“ říká Petr Pavelec.

Čtěte také

Smyslem podle něj bylo dát prostor historickým řemeslům a ověřit si některé dobové technologie a stavební postupy. „Lépe rozumíme historickým stavbám, když víme, jak se stavěly. Co se týče finančního porovnání, už víme, že při té náročnosti práce a čase, který jsme potřebovali, to rozhodně nebylo dražší než při běžných postupech, ale ještě to musíme propočítat do detailů,“ dodává.

Samotný jeřáb chtějí památkáři vystavit na některém ze svých hradů a zámků. Obnova památky v Rožmberku nad Vltavou teď bude pokračovat opravou interiérů nebo osazením makovice na vrchol věže. První návštěvníci se do Jakobínky podívají příští rok na jaře.

Související