Dřevěný jeřáb podle črtů Leonarda da Vinciho pracuje na věži hradu Rožmberk

3. červen 2018 14:00

Před 500 lety nakreslil Leonardo da Vinci jeřáb, který používali stavitelé jeho doby. Podle jeho náčrtů teď podobný stroj zkonstruoval tesař Petr Růžička.

Spolu se svými kolegy ho sestavil na vrcholu středověké věže Jakobínka na hradě Rožmberk. Velké dřevěné kolo namotává lano a celá konstrukce vyzvedne do čtyřicetimetrové výšky i pětisetkilové břemeno.

Dřevěný jeřáb na vrcholu věže Jakobínka vrže jako nějaký historický koráb a tesař Petr Růžička leze po konstrukci ještě vysoko nad vrcholem a promazává navíjecí mechanismus. „Je to svým způsobem věc, která se dá upravovat. Kdyby se vám rozbil moderní jeřáb, tak musíte vyměňovat součástku za součástku, my můžeme dělat úpravy,“ dodává.

Jeřáb se otáčí kolem kola, které je v podlaze, takže je plně otočný, a podle potřeby zdvihá břemeno. „Po rameni pojíždí mechanismus, kterému se říká jeřábová kočka. Ta kočka zajíždí dovnitř, takže my s tím jeřábem ovládáme veškerý stavební prostor,“ vysvětluje Petr Růžička.

Chůzi v navíjecím kole ve čtyřicetimetrové výšce si vyzkoušel šéf Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. „Pocit je to rozhodně zajímavý se vším, co to slovo zajímavý obnáší. Tedy je to kombinace určitého vzrušení, profesního zájmu i obavy, ale ta obava je eliminovaná jištěním,“ komentoval.

Chcete zkusit pohánět středověký jeřáb? Hledají se dobrovolníci na opravu Jakobínky

Věž Jakobínka hradu Rožmberk se opravuje středověkým způsobem. Na snímku pochozí kolo jeřábu

Na některých jihočeských památkách je stále živo, i když turistická sezona už skončila. Například návštěvníky na zámku Červená Lhota vystřídali v dámské ložnici řemeslníci. V hlubocké zámecké zahradě je uvidíte pro změnu u kašny.

S pohonem jeřábu budou v ostrém provozu pomáhat i proškolení dobrovolníci. Hrad Rožmberk má navíc pro návštěvníky připravený didaktický program.

Dřevěný jeřáb na věž postupně vyzvedne materiál nutný k opravě střechy, kamenné krakorce, které podepřou ochoz, a další stavební prvky. Rekonstrukce věže má skončit příští rok.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související