Chcete zkusit pohánět středověký jeřáb? Hledají se dobrovolníci na opravu Jakobínky

21. listopad 2017

Na některých jihočeských památkách je stále živo, i když turistická sezona už skončila. Například návštěvníky na zámku Červená Lhota vystřídali v dámské ložnici řemeslníci. V hlubocké zámecké zahradě je uvidíte pro změnu u kašny.

Příprava na tapetování v dámské ložnici na zámku Červená Lhota je stejně důležitá jako výměna tapet samotných. „Lidé asi netuší, že když někde zůstane prasklinka, skulinka, díra po hřebíku, tak tudy zvláštním způsobem táhne a na těch tapetách se udělají černé fleky,“ vysvětluje kastelán Tomáš Horyna.

Řemeslníci pracují už od začátku listopadu. „S výměnou tapet souvisí výmalba stropu, úprava táflování a dílčí průzkum pod tapetami. Jenom při sejmutí těch tapet jsme našli odchlípnutou vrstvu štuku a pod tím jsou vidět krásné malby ze 17. století. Chceme je zdokumentovat, zakonzervovat, protože se to do budoucna možná dá zhodnotit,“ dodává kastelán.

Řemeslníci se pohybují i v zahradě zámku Hluboká. Tam se věnují opravě kašny u obřadní síně. „Protéká, takže se znovu utěsňují spáry i restauruje kámen. Všechno bude hotové někdy v létě příštího roku. Snažíme se zvednout hladinu vody téměř po okraj, jako to kdysi bylo,“ popisuje kastelán Miroslav Pavlíček.

Přípravy některých oprav trvají trochu déle. Platí to o věži Jakobínka, která je součástí hradu Rožmberk. Oprava je stavebním experimentem, při kterém se zkoumají a prakticky ověřují postupy a technologie, které řemeslníci užívali ve středověku.

Národní památkový ústav v Českých Budějovicích hledá dobrovolníky, kteří budou pohánět kolo středověkého jeřábu. Výběr bude docela přísný. „Máme omezenou věkovou hranici od 18 do 60 let a váhový limit přibližně do 90 kilogramů, musí to být spíš lehčí člověk. Samozřejmě důležitá je dobrá fyzická kondice a úplně zásadní je odolnost proti závrati,“ vyjmenoval ředitel ústavu Petr Pavelec.

Další podrobnosti o tomto projektu získáte u tiskové mluvčí Národního památkového ústavu.

Věž Jakobínka u hradu Rožmberk se středověkým lešením
Spustit audio