Vzácné figuríny na zámku v Českém Krumlově restaurátoři oblékli do původních barokních kostýmů

9. červen 2022 16:24

Desítky let chátraly v depozitářích na zámku v Českém Krumlově. Teď restaurátoři vzácné figuríny od Vladimíra Preclíka obnovili. Navíc je oblékli do původních kostýmů z 18. století. Sádrové plastiky vytvořil jeden z největších sochařů minulého století v roce 1958. A už za pár dní je památkáři představí návštěvníkům na speciální výstavě o Barokním divadle.

„Elegance, kultivovanost, grácie, to je asi přesné slovo,“ rozplývá se kastelán českokrumlovského hradu a zámku Pavel Slavko nad figurínami od sochaře Vladimíra Preclíka, které restaurátoři oblékli do dobových barokních kostýmů.

„Po celou svou profesní kariéru, přes 35 let správy zámku, jsem je viděl pouze rozbité v torzech. A teď to vidím zrestaurováno a dokonce v noblesních kostýmech. Pan Preclík ve své době vlastně cítil barokní divadlo,“ dodává.

Kurátorka a památkářka Kateřina Cichrová připomíná, že kostýmy odpočívaly ve skříních a v policích, ale figuríny na tom byly poněkud hůře. „Když jsme se rozhodli, že bychom rádi obnovili obrovskou magii celého toho spojení, museli jsme hodně dlouho přemýšlet, co si budeme moci dovolit, které kostýmy snesou opětovné oblečení na figuríny,“ říká.

„Většina kostýmů podle dobové módy je šitá opravdu natěsno, tak to prostě předepisoval tehdejší trend. Takže to byly upnuté kabáty, upnuté kalhoty a pro nás byl opravdu obrovský rébus je šetrně navléknout. Ony jsou totiž jednotlivé figuríny vlastně rozkládací,“ popisuje.

Jedna z postav má jenom jednoduchý kabátec a kalhoty. „Podle té tváře vycházel pan Preclík asi ze skupiny chuďasů, kteří přihlížejí zábavě v Maškarním sále,“ uvažuje Kateřina Cichrová.

Čtěte také

Hned vedle figuríny chuďase je typická barokní postava. Má paruku, je nalíčená a napudrovaná a na obleku má spoustu zrcátek. „Zrcátka tam byla hlavně kvůli světelným efektům, které byly na scéně velmi oblíbené. Ve svitu svíček byla postava mnohem působivější a taková proměnlivá,“ doplňuje kurátorka.

Preclíkovy oblečené figuríny a všechny ostatní dobové kostýmy a artefakty uvidí zájemci na speciálních kurátorských prohlídkách nazvaných Kouzelný svět masek a divadelních převleků na zámku v Českém Krumlově. Ty jsou součástí letošního projektu Rok šlechtických slavností.

Návštěvníci zavítají do Renesančního domu. „Zde se nachází veřejnosti běžně nepřístupný depozitář Barokního divadla, který ukrývá ty nejvzácnější památky na šlechtické zábavy od 18. století. K vidění budou kostýmy z oper, komedií a baletů, originály kulis, jedinečné scénické i herecké rekvizity a nejrůznější zajímavosti upomínající na dávné zábavy majitelů českokrumlovského panství,“ uvádí Milena Hajná z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

První speciální prohlídky se uskuteční 17. a 18. června. Další termíny jsou pak na začátku července. Detaily najdou zájemci na webových stránkách zámku Český Krumlov.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související