Obletěla svět. Teď našla výjimečná sbírka dětských ilustrací stálé místo v Českém Krumlově

2. červen 2022 08:36

Ve středověku tam žily sestry řeholního řádu klarisek, teď visí v jejich bývalých celách a v chodbách obrazy od nejvýznamnějších světových ilustrátorů. Českokrumlovské kláštery hostí výstavu s názvem Sbírka ilustrací pro děti. Ta představuje část kolekce sběratele Otakara Božejovského, kterou od něj město za jeden milion eur odkoupilo.

„Výstava se rozkládá na 500 metrech čtverečních, ale na první pohled to vůbec není vidět, protože je to takový labyrint chodeb a malých místností. Teď se třeba nacházíme v jedné z malých místností, kde ještě před několika sty lety byla cela klarisky, a těch cel je za sebou hned několik,“ popisuje kurátor a zároveň místostarosta Českého Krumlova Ivo Janoušek.

Expozice s názvem Sbírka ilustrací pro děti představuje 160 děl od 22 autorů z celého světa. „Sám sběratel Otakar Božejovský, který se podílel na vzniku této výstavy, vybral těch prvních 160 ilustrací jako takový průřez, aby skutečně bylo vidět, co už navždy bude uloženo v Českém Krumlově,“ uvádí Ivo Janoušek.

Velkou radost neskrýval ze zahájení výstavy právě nakladatel a zakladatel vydavatelství Bohem Press Otakar Božejovský. „Je to pro mě také veliká prestiž, protože neznám jiného nakladatele, který má vlastní muzeum,“ komentuje.

Podle něj jsou krumlovské kláštery vhodným místem pro představení dětské ilustrace. Obrázky v malých místnostech vyniknou lépe než ve velké galerii. „Jsou perfektně nasvícené a ty chodby vnímám jako plus, protože ilustrace nejsou velké, ale je to zkrátka komorní záležitost. Má to pro mě mnohem větší smysl než nějaké ohromné místnosti,“ říká.

Sbírka nemá podle Ivo Janouška v Česku obdoby. „Jedná se o největší evropskou kolekci dětské knižní ilustrace, která obletěla svět. Je spojená s nakladatelstvím Bohem Press, které vydalo miliony knih pro děti v celkem šedesáti světových jazycích. A ti jednotliví výtvarníci, kteří pro Bohem Press malovali, vystavovali od New Yorku po Japonsko. Sbírka čítá dohromady 600 originálů knižních ilustrací,“ dodává.

K výstavě chystá město také další doprovodný program pro děti. „Chtěli bychom, aby 3+ galerie do budoucna byla takovým interaktivním prostorem, kde jsou děti až na prvním místě. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, bude tam tvůrčí ateliér a celá řada dalších prvků, které se dají potom propojit i s interaktivní expozicí, která už je v klášterech nastálo,“ připomíná.

Výstava dětských ilustrací potrvá do konce října. Sbírka Otakara Božejovského byla oceněná na jeden milion eur. Její nákup odsouhlasili na konci loňského roku zastupitelé Českého Krumlova. Město ji bude za podpory ministerstva kultury splácet šest let. V klášterech je v současnosti také interaktivní expozice s historickou hernou a řemeslné dílny.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související