Obnovená mincovna českokrumlovského zámku je hlavní novinkou na jihočeských památkách

27. březen 2022 09:07

Do barokní budovy mincovny na druhém nádvoří českokrumlovského zámku už se v této sezoně podívají první turisté. Památkáři dokončili rozsáhlou obnovu za téměř 50 milionů korun. Rekonstrukce stavby z 18. století je hlavní novinkou na jihočeských hradech a zámcích. Sezona začíná v sobotu 2. dubna.

„Všimněte si hlavních konstrukčních prvků, původní schodnice, původní madla, původní štuková výzdoba. A zde na podestě můžeme doleva i doprava do noblesních sálů mincovny,“ provádí kastelán českokrumlovského hradu a zámku Pavel Slavko obnovenou mincovnou.

V prvním patře byly úřednické místnosti. „Po zhruba dvě generace, asi mezi lety 1880 a 1930 tu byla správa jihočeského panství, lesů, obor. Byly tu schwarzenberské úřední kanceláře, každá měla charakteristickou barevnost a malbu. To vše se zrehabilitovalo. Někde jsou původní podlahy a dokonce v každé místnosti jsou obnovena kachlová kamna, která jsou uzpůsobena tak, že budou na podzim hřát a sálat,“ říká Pavel Slavko.

Obnovená mincovna nabídne nové pohledy na jádro Českého Krumlova

Jedním z bonusů obnovené mincovny budou úplně nové pohledy z okna na jádro Českého Krumlova a dokonce i budovu Hrádku. „Řekl bych objevné pohledy. Po jednu generaci, přes 25 let neměla veřejnost možnost obdivovat historické jádro Krumlova s krajinným rámcem z těchto pozic. Nyní to bude možné,“ potvrzuje kastelán.

V prostorách, kde dříve sídlila Schwarzenberská granátnická garda nebo knížecí správa, bude od poloviny července nová galerie. Ta bude jako první hostit velkou výstavu s názvem Šlechtické slavnosti a zábavy. „S tímto projektem se také Český Krumlov letos poprvé zúčastní Hradozámecké noci, protože tentokrát bude věnovaná šlechtickým slavnostem,“ dodává Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

„Někteří lidé se ptají, jestli vůbec při těch vnějších okolnostech je dobré se věnovat šlechtickým slavnostem a zábavám. My na to říkáme, že život jde dále. Notabene, šlechtické zábavy nepředstavují triviální zábavu. Jsou to slavnosti, které mají často svůj symbolický a rituální význam a je dobré si tyto záležitosti připomínat,“ komentuje.

V novém se letos představí také sály v přízemí dačického zámku nebo jídelna na Červené Lhotě.

Návštěvníci si ale kvůli rostoucím cenám energií a dalším nákladům od této sezony připlatí za vstupné. V průměru to bude o 30 korun, nárůst činí zhruba 15 procent. Týká se to ale jen dospělých návštěvníků na hlavních prohlídkových trasách.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související