Obnovené nástropní malby na zámku Červená Lhota jsou jednou z novinek na jihočeských památkách

2. duben 2022 16:49

S novinkami, ale i vyšší cenou vstupného zahájily státní památky hlavní sezónu. Někde památkáři připravili novinky. Třeba na oblíbeném vodním zámku Červená Lhota vůbec poprvé ukážou kompletně obnovenou štukovou výzdobu i barokní nástropní malby v jídelně.

„Máme tu štukatury, které vznikaly někdy kolem roku 1670, a malby, které byly po léta zabílené. Teď se objevily a dokonce se podařilo je vyretušovat v plné kráse,“ ukazuje kastelán Červené Lhoty Tomáš Horyna v jídelně zámku.

Na stropě je několik výjevů. Všechny spojuje jeden motiv – někdo někomu předává růži. „Vycházejí z řecké mytologie a představují ctnosti rodu Slavatů a příběh Slavatů jako pokračovatelů pánů z Růže,“ vysvětluje Tomáš Horyna.

Několik drobných novinek připravili památkáři i v pánské ložnici. „Pokusili jsme se tento pokoj zase posunout k autentickému stavu, v jakém byl obýván do roku 1945. K posteli s andílkem jsme pořídili repliku původních nebes, tím pádem se všechen nábytek může poskládat tak, jak patří. Najednou je tu možné otočit psací stůl o devadesát stupňů, čímž jasně zjišťujeme, že princ měl světlo zleva, protože byl pravák,“ popisuje kastelán.

Čtěte také

Ani v letošní sezoně se návštěvníci Červené Lhoty nesvezou po zámeckém rybníce na oblíbených lodičkách. Hrází i dnem totiž prosakuje voda. „Byly provedeny opravy, ale tento první pokus utěsnit netěsnosti ve dně a hrázi nezafungoval. Bude potřeba přistoupit k náročnějším opravám. Teď potřebujeme projekt, nevíme, co všechno budou práce obnášet, a ani nemohu odhadnout, jaký čas si vyžádají,“ dodává kastelán.

Památky ve správě Národního památkového ústavu zahájily hlavní sezónu 2. dubna. Letos si turisté také mírně připlatí. Týká se to především dospělých návštěvníků. „Vstupné je o 10 až 30 korun dražší na hlavních prohlídkových trasách, ale rodiny s dětmi se přece jen snažíme zvýhodňovat,“ uvádí ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Novinky čekají na návštěvníky například také v Českém Krumlově, kde je obnovená mincovna, nebo na zámku v Dačicích.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související