Dudy, loutky i historické čézety. Strakonické muzeum otevírá nové expozice v opraveném hradu

1. duben 2022 08:20

Trvalo to tři a půl roku, ale stálo to za to. Strakonický hrad se po rozsáhlé rekonstrukci za 140 milionů korun znovu otevírá veřejnosti. Lidé tam uvidí třeba unikátní sbírku dud, která nemá v Evropě obdoby. V hradních interiérech sídlí Muzeum středního Pootaví, které se představí zcela novými expozicemi.

„Předmětem velké rekonstrukce byl bavorský palác společně se sousední komendou maltézského řádu. V paláci vznikly dva nové sály, jeden víceúčelový a jeden speciální edukační pro děti. Také jsme sem umístili pokladnu, která je bezbariérová,“ říká ředitelka Muzea středního Pootaví Ivana Říhová.

Restaurátoři obnovili některé kamenné prvky a také všechny nástěnné malby a kazetové dřevěné stropy z počátku 16. století.

Interiéry teď ukrývají pět nových expozic. Jedna z nich je věnována dudám a dudáctví. „V České republice máme určitě největší sbírku, ve střední Evropě také. Je tu více než 130 nástrojů. Myslím, že to návštěvníci jinde v Evropě neuvidí,“ podotýká etnografka Irena Novotná.

Nástroje doplňují interaktivní tabule, dotykové obrazovky, návštěvníci si mohou pustit hudební ukázky, porovnat zvuky jednotlivých dud nebo si prohlédnout medailonky některých hudebníků.

Další expozice ve strakonickém hradu připomínají historii a současnost maltézského řádu, textilní výrobu nebo strojírenskou výrobu společnosti ČZ, k vidění jsou tedy historické čézety.

Strakonice mají také velkou tradici loutkářství. Nechybí proto ani expozice loutek. „Snažili jsme se, aby byla co nejvíce interaktivní pro děti. Vedle zasklených vitrín, v nichž jsou opravdu cenné kousky, nabízíme zároveň možnost zahrát si divadlo. Děti si mohou hrát přímo na podlaze s maňásky,“ dodává Robert Malota z Muzea středního Pootaví.

Spustit audio

Související